Na veletržnici u Tasovčićima glavica 1 KM po kg, a 1,20 KM rezani uz soljenje

Unatoč višoj cijeni, kupus za zimnicu izvrsno se prodaje

16.11.2022.
u 14:33

Dugo miholjsko ljeto na prilazu čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima pogodovalo je prodavačima kupusa za zimnicu. Ove godine kupcima je na raspolaganju ponuda s dva umjesto uobičajena tri kamiona.

Po želji kupaca

Je li po srijedi rast cijena repromaterijala za proizvodnju ili nešto drugo, teško je reći. Uglavnom, kupaca ima. - Posao dobro ide, zadovoljni smo prodajom, imamo stalne kupce, posla je nekada manje, nekada više, toliko da ne stignemo ni ručati - na upit o potražnji kaže Zdenka Čuljak iz Klobuka kod Ljubuškog.

- Danas je baš gužva, mnogo je kupaca donijelo kace da ih napunimo dok nešto obave u gradu ili dok se vrate s posla. S vremenom su se na nas naviknuli, imaju povjerenja, a mi se trudimo to ispoštovati jer povjerenje se lako gubi, a teško stječe - naglašava Zdenka te, objašnjavajući tehnologiju pripreme, nastavlja:

- Priprema kupusa za kiseljenje u glavicama podrazumijeva izrezivanje srčike, a rezani se jednostavno usitni. Vršimo i uslugu soljenja, što ulazi u cijenu. Ako su u pitanju glavice, kupac, kada dođe kući, u bačvu treba uliti vode da pokrije kupus. Ne smije se prelijevati, nego samo da voda bude malo iznad kupusa. Isti je postupak ako kombiniramo glavicu i rezani kupus u vrećicama, dok se u kace s rezanim kupusom voda ne ulijeva. Taj kupus, kada kupac dođe kući, treba samo pritisnuti kamenom ili nekim težim čistim predmetom. Tako usitnjeni kupus ima svoju vodu pa kupcu ne preostaje ništa drugo nego kacu staviti na prikladno mjesto. Naravno, za one koji su naviknuli kiseliti kući, prodajemo kupus u vrećama, po želji kupca, može od tri kilograma pa naviše - objašnjava Zdenka.

- Glavica kupusa je 1 KM, a rezani 1,20 KM po kilogramu. Ljudi ne komentiraju cijenu, svjesni su kako je morala biti viša nego lani, naruče koliko im treba, pričekaju da pripremimo, mi nastojimo svaku glavicu očistiti od oštećenih listova. Lani se cijena mijenjala jer je došlo do nestašice, ove godine, bez obzira na veće troškove proizvodnje, bolje smo se pripremili, mislim da neće biti nestašice - dodaje Zdenka od koje smo doznali kako planiraju prodavati još idući tjedan. Za dalje, smatra, neće biti potrebe.

Zadovoljni kvalitetom

- Danas smo imali trojicu kupaca koji su potrošili prvu turu i nabavili novu. Bili su zadovoljni kvalitetom, potrošili pa računaju - neka se nađe i za zimu - konstatira naša sugovornica. Uz kupus za zimnicu, što podrazumijeva za to pogodne sorte, unutar veletržnice u Tasovčićima nudi se kupus u glavicama po cijeni od 0,50 do 0,80 KM po kilogramu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije