Unatoč rastu cijena, stanovi se prodaju istog dana kad se objave u oglasima

stan, nekretnina
Ilustracija
02.12.2023.
u 16:48

Nedostatak ponude kronični je problem na bh. tržištu nekretnina, pa se, i unatoč visokim cijenama kvadrata, stanovi prodaju i prije nego što investitori počnu kopati temelje. No, ono što kupcima dodatno zadaje glavobolje je rast cijena, piše portal Večernjeg lista BiH.

Ulaganje

Oni koji u Mostaru žele kupiti stan u novogradnji, za četvorni metar morat će izdvojiti i do 4000 KM. - Cijena stana u novogradnji u Mostaru porasla je s 2500 maraka po kvadratu do 4 tisuće maraka - objasnila je nedavno za medije vlasnica Smart nekretnina iz Mostara Selma Elezović. Kako dodaje, time je proporcionalno porasla i cijena stanova u starogradnji. - Cijena četvornog metra za stan u starogradnji, koji ne zahtijeva dodatno ulaganje, je od 2500 do 2700 maraka. Cijena, naravno, ovisi o lokaciji i mnogo drugih elemenata, ali najviša cijena za četvorni metar stana u starogradnji je do 2700 ili 2800 KM - objasnila je Elezović. Kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Banjoj Luci, za Glas Srpske objasnio je direktor Agencije za nekretnine Remax Dragan Milanović. - Tijekom prošle godine uslijed rasta cijena građevnog materijala došlo je do poskupljenja nekretnina i prva reakcija kupaca bila je pad potražnje jer se nije znalo hoće li to trajati mjesec, dva, pet pa je došlo i do pada prodaje. Takva je bila cijela prošla godina, dok ove imamo blagi rast prodaje koji nije dosegao 2021. godinu, koja je, vjerojatno, bila rekordna. Kupci su se pomirili s novonastalim cijenama i prodaja je porasla - objasnio je Milanović. Prema njegovim riječima, zanimljivo je da je ove godine, kako pokazuju i statistički podaci u RS-u, prodana veća kvadratura stanova u odnosu na lani. - Razlog je taj što kupcima manjih stanova, koji se uglavnom financiraju iz kredita, mnogo čimbenika ne ide naruku. Ponajprije veće kamatne stope, ali i inflacija koja je opteretila njihove kućne proračune pa se ne mogu zaduživati u onoj mjeri kao prije jer im veći dio plaće odlazi na svakodnevne troškove. S druge strane, ljude koji imaju vlastita sredstva i inače kupuju veće stanove, inflacija tjera u suprotnom smjeru. Ako im novac stoji u banci, gubi na vrijednosti, tako da su oni ove godine više ulagali u nekretnine - ističe Milanović. Dodaje kako je potražnja izrazito dobra te da ima stanova koji budu prodani istog dana kada budu i ponuđeni u oglasima. - Stanove kupuju mladi bračni parovi, ljudi iz unutrašnjosti, bilo kao investiciju ili za djecu koja studiraju u Banjoj Luci, ali i dijaspora. Nemali broj naših građana koji radi u inozemstvu kupuje po više stanova jer cijena kvadrata, iako je za naše prilike visoka, njima nije problem s obzirom na zaradu. Također, tržište nekretnina za naše je građane kao oaza ulaganja jer kod nas malo tko trguje na burzi, pokreće biznis ili zarađuje od dividende. Svatko tko ima ušteđevinu, najradije kupi stan - objašnjava on i dodaje kako je cijena kvadrata ove godine u Banjoj Luci 2950 KM, a najviša je 5000 KM.

Više kvadrata

Da su cijene stanova rasle, kao i broj prodanih kvadrata, pokazuju i posljednji podaci državne Agencije za statistiku. Prosječna cijena prodanih novih stanova u BiH po kvadratu u drugom tromjesečju 2023. iznosi 2603 KM. U usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova po kvadratu u 2022., prosječna cijena po m2 veća je za 6,5% te je u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine veća za 5,1%. Broj prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na drugo tromjesečje 2022. veći je za 7,5%. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini, manji je za 4,6%. Površina prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine veća je za 10,5% i u odnosu na prosječnu površinu prodanih novih stanova u 2022. godini manja je za 3,4%. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?