Proslavljen Dan općine Orašje

Unatoč poplavama, otvoreni i spremni za ulaganja u općinu

orasje
Foto: Portal Vecernji.ba
1/3
24.10.2014.
u 09:57

Kardinal Vinko Puljić posvjetio je župnu crkvu sv. Vida mučenika

U sklopu sadržaja obilježavanja Dana općine Orašje, u spomen na poginule branitelje, izaslanstva Udruga iz DR, općinska i županijska, predstavnici vojske i stranačka izaslanstva, kao i gosti, položili su vijence uz središnja spomen-obilježja u Orašju, te u Vidovicama, gdje je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posvetio župnu crkvu sv. Vida mučenika u nazočnost više od tisuću vjernika i 50-tak svećenika.

U Orašju je održana svečana sjednica OV koju je prigodnim riječima čestitanja otvorila predsjednica OV Jelena Martinović-Čolić, te istaknula kako je u protekloj godini održano 10 sjednica OV u kojima je doneseno 107 akata, najviše odluka.

Svečana sjednica OV

Načelnik općine Đuro Topić u osvrtu na proteklu godinu u kojoj je 75 posto teritorija bilo pod vodom tijekom poplava pri čemu je nastala šteta veća od 80 milijuna maraka, zahvalio je svim donatorima koji su pružili potporu u obnovi, te građanima koji su sudjelovali u obrani od nabujale rijeke. Od nove federalne Vlade, kazao je Topić, očekuje, među prioritetima, saniranje savskog nasipa srednje Posavine. Oraška Poduzetnička zona od Europske komisije proglašena je vodećom po potencijalima i najperspektivnijom zonom u FBiH, u koju je kroz nekoliko projekata ove godine uloženo 300.000 KM.

- Nakon nekoliko mjeseci od poplava mi smo stabilizirali općinu i sve njene funkcije, iako obnova i dalje traje. U posljednjih nekoliko godina u poljoprivredu smo uložili više od pola mil. maraka, nastavili smo ulaganje u vodovodnu i komunalnu infrastrukturu s novih 16 km mreže vrijedne više od milijun i 100.000 KM, a ovih dana završava se projekt kanalizacije ukupne vrijednosti 4,5 milijuna maraka, kaže Topić. Predsjednik Vlade PŽ Marijan Oršolić podsjetio je na povijesni datum oslobađanja dijela općine Orašje na potezu Vidovica i Kopanica, te se osvrnuo i na današnje ciljeve razvoja općine i PŽ. Čestitke za Dan općine uputio je i Nikola Lovrinović, izaslanik u ime Vijeća ministara BiH i HDZ BiH. Svečanosti održavanja sjednice OV doprinijeli su i učenici Glazbene škole koji djeluju pri OŠ u Orašju.

Posvećena crkva

Sadržaji koji su se odvijali u Vidovicama bili su u znaku sjećanja na poginule branitelje, polaganja vijenaca uz spomen-obilježje u Vidovicama, te posvete župne crkve sv. Vida mučenika. Kardinal Vinko Puljić predvodio je misno slavlje uz koncelebriranje 50-tak posavskih svećenika, najviše iz Vidovica.

U posveti crkve kardinal Puljić je u oltar ugradio relikvije bl. Alojzija Stepinca, a u svojoj nadahnutoj propovijedi naglasio: - Mladima dajmo primjer i svjedočanstvo vjere i neka nas vatra s oltara zahvati kako se ne bi bojali života i budućnosti. Ne ovisi naša vjera ni od Amerike ni od Europe, naša vjera je ona koja je krštenjem posijana u našim srcima, hranjena sakramentima i riječju Božjom. Neka nam ova posveta crkve vrati ponos, dostojanstvo i vjernost kojom ćemo živjeti sadašnjost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?