Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Unatoč koronavirusu: U izgradnji 38 km autoceste angažirano 1100 radnika

Devet gradilišta na kojima je angažirano 1100 radnika su u punom pogonu i odvijaju se uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa.
25. travnja 2020. u 09:06 0 komentara 457 prikaza

Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku realizacije projekata izgradnje Koridora Vc, potvrđeno je za Faktor u Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine.

- Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste. U završnoj fazi su radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 10 kilometara koju čine tri dionice Drivuša - Klopče (završeni radovi, op. a.), Klopče - Donja Gračanica i dio Vraca - Donja trebali bi biti završeni za Dan državnosti BiH za kada je planirano službeno puštanje u rad.

Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk - Ponirak, Ponirak - Vraca, Vraca - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići.

U tijeku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača - Goražde (tunel Hranjen, op. a.) dužine 5,5 kilometara, te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići u dužini 5,8 kilometara.

U tijeku su natječajne procedure za pet dionica ukupne dužine 23 kilometara i to: Poprikuše - Nemila, Nemila - Vranduk, Tarčin - Ivan - LOT 1 Tarčin - ulaz u tunel Ivan, Kvanj - Buna, Sarajevska obilaznica /lot 3B.

Krajem prosinca prošle godine pokrenuta je procedura odabira izvođača za izgradnju dionica Ovčari - Tunel Prenj - Mostar sjever dužine 35 kilometra te Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara - kazali su u Autocestama FBiH.

Ističu kako se izgradnja dionica autoceste na Koridoru Vc nastavila u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada.

- Poduzeće je još od 5. veljače u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH kako bi se informiralo i dobilo upute i preporuke za provođenje mera zaštite od širenja epidemije koronavirusa i te mjere se provode.

Formirali smo i Krizni stožer kako bi sve aktivnosti vezano uz planiranje i poduzimanje mjera protiv širenja koronavirusa bile centralizirane i koordinirane.

Na gradilištima gdje se radovi odvijaju uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa.

Izdane su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba provoditi na gradilištima, a da se istovremeno ne ugrozi odvijanje radova - naglašavaju u Autocestama FBiH i posebno ističu kako iomaju osiguran novac za planirane radove.

- Za sve dionice autoceste na Koridoru Vc koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori financiranja, odnosno iste se financiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim financijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Sredstvima iz proračuna FBiH se finacira gradnja brze ceste Prača - Goražde, Lot 1. tunel Hranjen - faza I te izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje (lot 1. Vitez - Nević Polje) - ističu u Autocestama FBiH.

Za sada su imali samo jedan slučaj zaraženog koronavirusom.

- Zabilježen je jedan slučaj zaraze od koronavirusa kod radnika na izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići LOT 1. Nakon što je otkriveno, u izolaciju su stavljeni radnici koji su bili u bliskom kontaktu.

Brojni izvođači koji su angažirani na izgradnji Koridora Vc su poduzeli sve mjere zaštite kako bi opasnost od širenja koronavirusa svela na najmanju moguću mjeru, a istovremeno omogućila normalno funkcioniranje svih gradilišta.

Devet gradilišta na kojima je angažirano 1100 radnika su u punom pogonu i odvijaju se uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa.

Izdane su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba provoditi na gradilištima, a da istovremeno ne dođe do zastoja u dinamici izvođenja radova - objašnjavaju u Autocestama. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.