Novim zakonom omogućeno da se hrana vrijedna stotine milijuna donira javnim kuhinjama

UN: Godišnje se uništavalo 140.000 tona hrane u BiH. Sada se može donirati

24.08.2023.
u 21:45

Od ovoga ljeta u BiH je omogućeno doniranje hrane, a da se one koji je doniraju financijski ne kažnjava, piše Večernji list BiH. Prema ranijim zakonskim odredbama, na hranu doniranu javnim kuhinjama donatori su morali platiti porez na dodanu vrijednost (PDV) od 17 posto. Navedena obveza rezultirala je time da se veću količinu hrane uništavalo nego doniralo.

Veliki troškovi

Dakle, umjesto da bude uništena, kao što je to bilo prethodnih godina, hrana vrijedna više od stotinu milijuna KM svake godine sada može bez dodatnih troškova biti donirana javnim kuhinjama. Riječ je o dodatnih 700.000 obroka dnevno, za kojima u BiH itekako postoji potreba, koja je svakim danom sve izraženija. Naime, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je više od pola milijuna građana BiH u sustavu socijalne zaštite. Među njima je gotovo 120 tisuća djece. Među punoljetnima je najviše onih koji ne mogu raditi ili ne mogu pronaći posao. Problem siromaštva u zemlji je sustavan, kažu ekonomisti. BiH je u izvješćima Ujedinjenih naroda mapirana kao siromašna zemlja. Njihovi podaci otprije pandemije koronavirusa pokazuju kako čak 15 posto stanovništva živi u apsolutnom siromaštvu te da svaki šesti građanin preživljava s 90 - 150 KM mjesečno. Pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala situaciju. Prije dvije godine otvorena je prva javna kuhinja za bebe, a pomoć u hrani počeli su tražiti i oni kojima nikada nije trebala. Mogućnost doniranja hrane javnim kuhinjama bez dodatnih financijskih nameta rezultat je usvajanja prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se ukida PDV na doniranu hranu. Novim zakonskim rješenjem u postojeći Zakon o PDV-u, u dijelu koji se odnosi na dobra oslobođena od plaćanja PDV-a, dodana je točka 3. koja glasi: "Davanje darova u hrani kao donacija koju porezni obveznik u svrhu sprječavanja njezina uništavanja, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima donira isključivo posrednicima u doniranju hrane registriranim za prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći". Kako se navodi u obrazloženju prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u, u sklopu projekta "Nitko gladan, nitko sam" Fondacije Mozaik, utvrđeno je kako je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosio 82,7 milijuna KM, od čega je na plaćeni PDV otišao čak 12,01 milijun KM.

U EU se ne plaća

Također, prema analizi, tijekom 2020. godine vrijednost uništene hrane u BiH iznosila je 126,6 milijuna KM, a prema procjeni Ujedinjenih naroda, godišnje se u BiH uništi 140.000 tona hrane. Osim navedenoga, troškovi uništavanja hrane godišnje iznose najmanje 6,3 milijuna KM. Inače, predlagači zakona su prilikom njegove izrade radili u punoj suradnji s Upravom za neizravno oporezivanje BiH, a ovim zakonom ispunjava se i međunarodna obveza iz ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda koji predviđaju da bude 50 posto manje bačene hrane do 2030. godine. Direkcija za europske integracije dala je pozitivno mišljenje, uz naznaku da ne postoji europska smjernica koja izravno regulira ovu oblast, ali da postoje preporuke te se usvajanjem ovog zakona BiH približava europskim zemljama u kojima se ne plaća PDV na doniranu hranu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?