STEZANJE REMENA

Umjesto zlatnog kupuju srebrno prstenje, skupu odjeću mijenjaju rabljenom

11.03.2023.
u 08:00

Već se odavno iz trgovina ne nose pune vrećice hrane i odjevnih predmeta, nego tek pokoja namirnica ili sitna stvarčica

Borba za preživljavanje, sve veće rate kredita, dugovanja, minusi na računima... samo su neki od razloga zbog kojih su mnogi bh. građani primorani na štednju i stezanje remena.

Sve je poskupjelo

Već se odavno iz trgovina ne nose pune vrećice hrane i odjevnih predmeta, nego tek pokoja namirnica ili sitna stvarčica, a i za stvari koje su simbol "za zauvijek" izdvaja se sve manje novca. Brendirana odjeća, obuća, nakit već odavno su mnogima postali pravi luksuz. Kućni proračuni troše se na osnovne životne namirnice. Novčanici su sve tanji, stoga ne čudi što se sve više građana danas okreće kupnji rabljenih i jeftinih stvari. - Vidimo da se sve veći broj građana okreće kupnji rabljenih uređaja i uglavnom su zadovoljni. Osim što su im ti proizvodi pristupačniji po cijeni, na njih imaju i određeno jamstvo, kažu za medije iz salona rabljene bijele tehnike. Isti je razlog i što sve češće posjećuju trgovine rabljene odjeće i obuće. - Sve je postalo preskupo, važno je da i mi u BiH imamo takve prodavaonice, outlete u kojima možemo kupiti neke stvari po povoljnijim cijenama jer, primjerice, džemper ili jaknu možemo kupiti po nekoliko puta nižim cijenama nego u nekoj od "običnih" trgovina, da ne kažem markiranih - objašnjava kupac koji je u trgovinu rabljene odjeće došao potražiti nešto za sebe. I mladenci koji svoju ljubav najčešće ovjekovječe zlatnim prstenom sve se češće u posljednje vrijeme okreću srebrnim komadima nakita. U zlatarnici BOSS za Glas Srpske kazali su kako mladenci sve češće tradicionalno zlatno prstenje mijenjaju srebrnim, navodeći da gram zlata košta 140 KM, a gram srebra 9 KM. - U posljednje se vrijeme budući mladenci sve više odlučuju za kupnju srebrnog prstenja. Cijene para kreću se od 70 do 130 KM, a najviše se kupuju oni od oko 120 KM - kazali su iz ove zlatarnice, dodavši kako se zlato svake godine sve manje kupuje. I trebinjski zlatari kažu kako loša kupovna moć građana sve više dolazi do izražaja. - Iako se teritorijalno nalazimo na tromeđi, pa imamo dosta kupaca koji dolaze iz Crne Gore i Hrvatske, prodaja ipak nije na zavidnoj razini. Čak ni oni iz susjednih zemalja ne ulažu u zlato - rekli su u zlatarnici Rubin u Trebinju. Dodali su kako je za gram zlata u Trebinju potrebno odvojiti 130 KM te istaknuli kako se nadaju da cijene neće ići naviše tijekom ove godine. - Kada se otkupljuje zlato, cijene idu od 50 KM pa naviše, u ovisnosti o tome koliko ima karata i je li riječ o zamjeni - rekli su u ovoj zlatarnici za Glas Srpske. Zaštitnici prava potrošača ističu kako divljanje cijena u svim segmentima života dovodi do drastičnih promjena u navikama, pa čak i kada je riječ o vjenčanom prstenju.

Štedi se na svemu

Bez zlatnog prstenja, ali i skupocjenih odjevnih predmeta se može, no iz udruga za zaštitu potrošača kažu kako su građani sve više primorani štedjeti i na hrani. Trgovci tvrde kako visoke cijene svega u svijetu, pa tako i u BiH, diktiraju manju potrošnju. Kažu kako se namirnice odavno kupuju na komad, a da se ljudi nerijetko odlučuju za kupnju samo hrane koja im je potrebna za jedan dnevni obrok, što je zapravo najbolji pokazatelj svakodnevice onih koji žive u BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?