Odluka Vlade FBiH

Umjesto 2500, preko granice se smije iznijeti 10.000 eura

novac
21.05.2017.
u 07:00

Vlada FBiH je, izmjenama i dopunama odluke o iznošenju strane gotovine i čekova, propisala obvezu fizičkim osobama da, pri prelasku državne granice, osim strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova, prijavi i vrijednosne papire i sve ostale fizički prenosive instrumente plaćanja u skladu s propisom kojim se uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Propisana je i obveza da pri prelasku državne granice obvezno popunjavaju Obrazac za prijavu gotovine, a iznos koji fizička osoba, rezident, može iznijeti iz zemlje povećan je s 2500 eura na 10.000 eura. Cilj donošenja odluke je ispunjavanje obveza iz Akcijskog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, što bi doprinijelo uklanjanju BiH s FATF-ove “sive liste”, piše Večernji list BiH.

Isto i u susjednim zemljama

Unošenje novca u BiH nije ograničeno, ali je preporučljivo da se na graničnom prijelazu carinskoj službi prijavi unos veće svote novca u zemlju.
Tada se dobije potvrda o unosu tog novca, pa osoba može bez problema taj novac ponovno iznijeti izvan BiH. U suprotnom, neće imati dokaz o porijeklu novca, koji se iznosi izvan BiH.
Povećanjem iznosa s 2500 na 10.000 eura je izjednačen onim koji vrijede u susjednim zemljama. Naime, stranu gotovinu i čekove te gotovinu i čekove u kunama strani putnici u Hrvatskoj mogu unositi ili iznositi bez ograničenja, ali su obvezni prijaviti unošenje ili iznošenje svote u protuvrijednosti 10.000 eura ili više. Iznošenje strane valute ograničeno je isključivo za hrvatske državljane - rezidente na 3000 eura u gotovini, a za iznošenje veće svote potrebno je odobrenje HNB-a.
Unos i iznošenje kuna je za rezidente ograničen na 15.000 KN, dok unos ili iznošenje veće svote podliježe posebnom odobrenju Hrvatske narodne banke.

Ljekoviti pripravci

Ograničenje na iznos od 10.000 eura vrijedi i u Srbiji i Crnoj Gori.
S obzirom da se bliži vrijeme godišnjih odmora spomenimo da putnici koji u Hrvatsku krenu na ljetovanje mogu sa sobom ponijeti lijekove koje će koristiti najduže mjesec dana, i uz to moraju posjedovati nalaz, potvrdu doktora ili recept, homeopatski proizvodi (čajevi, tinkture, kapljice, ampule, kapsule, masti, kreme i sl.) najviše jedno pakovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?