Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Umjesto 100.000 turista, u BiH stižu kineski medicinari

20. travnja 2020. u 20:00 0 komentara 303 prikaza

Projekt koji je prošle godine pokrenulo Federalno ministarstvo okoliša i turizma FBiH, u kojem se poziva sve zainteresirane subjekte s prostora BiH da u skladu s potpisanim memorandumom o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine o olakšavanju skupnih putovanja kineskih turista u BiH, kao i popis agencija koje su ovlaštene za organiziranje skupnih putovanja kineskih turista u BiH, na čekanju su zbog pandemije koronavirusa.

Zaustavljene aktivnosti

Također se stalo s izradom projekta prve brošure o BiH na kineskom jeziku: “BiH: 100 pitanja – 100 odgovora”. Iza publikacije “BiH: 100 pitanja - 100 odgovora”, stoje udruga “Bosansko-kinesko prijateljstvo” i Fondacija za razvoj i promociju inicijative “Pojas i put”. Lani je trebalo biti izdano prvo, probno izdanje, ali kriza prouzročena virusom sve je zaustavila. Plan je bio da se, u cilju privlačenja turista iz Kine, brošura tiska najmanje jednom godišnje s dodatnim sadržajima.

Plan Ministarstva turizma Federacije BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bio je da se već u prvoj turi privuče više od 100.000 kineskih turista u BiH. Portal Kineski dnevnik objavio je: “Svojevrsna inicijalna kapsula bili su podaci o turističkim posjetima Kineza Bosni i Hercegovini te ukidanje turističkih viza za državljane najmnogoljudnije zemlje svijeta. Tako je u 2017. godini zabilježen broj veći od 30.000 turista iz NR Kine koji su posjetili BiH, što je već predstavljalo nevjerojatan skok od u odnosu na 2016., kada je BiH posjetilo nešto više od 13.000 turista. Liberalizacija viznoga režima, koja je nastupila u svibnju 2018., stvorila je snažne pretpostavke za povećanje suradnje između dviju država, pa je broj turista iz NR Kine u prvih deset mjeseci 2018. godine skočio na 52.556”.

Novi memorandum

Umjesto turista, koji će čekati bolje vrijeme, predstavnici vlasti BiH i Kine nedavno su potpisali memorandum o suradnji BiH i Narodne Republike Kine u oblasti zdravstva.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping potpisali su memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti između Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Memorandum je potpisan u cilju unaprjeđenja suradnje između dviju država u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti. To će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa između dviju država i zdravlja njihovih naroda. Sporazumne strane poticat će suradnju u oblasti zdravstva i medicinskih znanosti na principu jednakosti, reciprociteta i obostrane koristi. Imajući u vidu trenutak u kojem je potpisan taj memorandum, treba naglasiti značaj koji danas ima za Bosnu i Hercegovinu.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.