Seminar organizacije UN Women

Uloga medija u prevenciji nasilja nad ženama

09.04.2017.
u 08:00

“Svijet je opasno mjesto za život, ne toliko zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji to gledaju i dopuštaju drugima da ga čine”, izreka je Alberta Einsteina u čijem svjetlu se odvijao dvodnevni seminar “Uloga medija u prevenciji nasilja nad ženama: rodno odgovorno izvještavanje” u mostarskom hotelu Bristol. Organizator seminara UN Women u BiH okupio je predstavnike medija, policije i pravosuđa. Riječ je o dijelu projekta “Standardi i angažman u sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u BiH” koji UN-ova agencija provodi u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Gender centrom FBiH i Gender centrom RS-a, a uz financijsku potporu Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). - Projekt se sastoji od dvije komponente. Jedna se bavi zaštitom i radom s institucijama koje su uvezane u sustav pružanja zaštite osobama koje su pretrpjele nasilje, a druga komponenta projekta bavi se prevencijom, istaknula je službenica za komunikacije UN Women u BiH Aleksandra Kuljanin te dodala: - I u toj komponenti cilj nam je ne samo uključiti organizacije koje rade na podizanju svijesti javnosti o problemu nasilja nego i medije kao ključne kanale u prenošenju te poruke. Dakle, sama poruka je da nasilje nije privatni problem, ono je društveni problem, nasilje u obitelji i nasilje nad ženama je problem svakog pojedinca i cjelokupnog društva zato što utječe na svakog, utječe na obitelji, na cijelu zajednicu u kojoj se događa, a vrlo je bitno naglasiti da za nasilje nije kriva žrtva, bilo da je riječ o ženi ili muškarcu, te da bi sustav zaštite doista trebao i pružiti tu zaštitu.

Stoga je seminar u Mostaru, uz predstavnike medija, okupio i institucije koje su u sustavu zaštite žrtava nasilja kako bi razmijenili ideje i preporuke na koji način bolje prenijeti poruku da je riječ o općedruštvenom problemu, da se treba bolje i učinkovitije djelovati te o svemu izvještavati na senzibilniji način. Bila je to prigoda i da se međusobno upoznaju i personalno povežu predstavnici medija i institucija kako bi se bolje razumjeli i prenijeli priče koje se događaju na tom fonu.

Profesionalci koji se bave zaštitom žrtava nasilja prenijeli su svoja iskustva te dodatno govorili o oblicima nasilja koji su manje zastupljeni u medijima, kao što su psihičko, ekonomsko i cyber-nasilje. Istaknuto je kako nasilje može poteći od bilo kojeg člana obitelji te kako su nasilje roditelja nad djecom i nasilje bračnog odnosno izvanbračnog partnera nad partnericom najzastupljeniji. Također je istaknuto kako se obiteljsko i nasilje nad ženama ne može pobijediti ako se, uz zaštitu i pomoć žrtvama, ne radi i s nasilnikom kako bi ga se, da tako kažemo, preodgojilo i pomoglo mu da ga više ne čini. Na tom planu je Udruga građana “Budućnost” iz Modriče otišla veliki korak naprijed osnivanjem prvog Muškog centra u kojemu struka s počiniteljima nasilja radi temeljem dobrovoljne prijave ili izrečene sudske mjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije