VRTOGLAVI RAST

Ulje s 3 KM skočilo na 5,70, meso s 13,55 na 18 KM...

trgovina
21.08.2022.
u 17:02

U proteklih godinu zasigurno je najviše poskupjelo ulje, pa su tako građani za litar ulja prošle godine izdvajali 3,01 KM, a ove godine ga plaćaju 5,70 maraka

Cijene u BiH galopirajuće rastu i rijetko koji prehrambeni artikli postaju jeftiniji. Ekonomski analitičari kažu da do snižavanja cijena dođe tek onda kada prodavači primijete da bi zalihe koje imaju mogle propasti, piše Avaz.

Osim što je kupovna moć građana znatno slabija, mnogi su iskoristili razdoblje povoljnijih cijena, a nerijetko su se i zaduživali kako bi napravili zalihe osnovnih životnih namirnica poput brašna, ulja, šećera i soli te kako ih u narednom periodu ne bi morali kupovati.

Rast za 1,7 posto

Potrošačke cijene u FBiH su opet više, a podaci Zavoda za statistiku FBiH pokazuju njihov rast u srpnju 2022. u odnosu na prethodni mjesec za 1,7 posto. Uspoređujući podatke Federalnog ministarstva trgovine koji se odnose na prosječne cijene namirnica, prema kojima je lipnju ove godine znatno skuplji u odnosu na lipanj 2021. Ono što je važno spomenuti jeste da je pokrivenost potrošačke košare prosječnom plaćom ispod 50 posto.

U proteklih godinu zasigurno je najviše poskupjelo ulje, pa su tako građani za litar ulja prošle godine izdvajali 3,01 KM, a ove godine ga plaćaju 5,70 maraka. Skuplja je i riža, koja je po kilogramu iznosila 3,38 KM, a sada iznosi 4,23 marke. Značajno je poskupjelo i brašno, koje po kilogramu sada iznosi 1,47 KM, a iznosilo je 0,94 marke.

Štedi se na mesu

S obzirom na sušu i uništene kukuruz i pšenicu ove sezone, poljoprivrednici najavljuju da će cijene mesa nastaviti rasti. Građani na mesu prave i najveće uštede, pa se u trgovinama mogu naći već izvagana pakiranja od 200 i 300 grama mljevenog mesa, što ranije nije bio slučaj. I dok je kilogram junećeg mesa od buta bez kosti u srpnju prošle godine iznosio 13,55 KM, ove godine iznosi gotovo 18 maraka. Nezapamćene cijene dostigla je i piletina, a pile se može kupiti za 6,49 KM, dok je samo godinu ranije iznosilo 5,02 marke. Cijene maslaca su posebno iznenadile građane, a kilogram sada iznosi 28 maraka, dok je ranije iznosio 21,56 KM.

Uštede se prave i na kavi, čija je cijena po kilogramu dostigla 16,86 KM, a ranije je bila 13,17 maraka. Za litar mlijeka danas je, umjesto ranijih 1,38 KM, potrebno izdvojiti 1,65 maraka. 

Ipak, podaci Zavoda za statistiku FBiH pokazuju da je najveći rast zabilježen u odjeljcima rekreacija i kultura za 1,6 posto te restorani i hoteli za 1,3 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?