Zašto je otvaranje pregovora s EU-om u ožujku biti ili ne biti za BiH

Ulazak u pregovarački proces donosi BiH europske propise i životni standard, a propuštena prilika novu krizu

12.02.2024.
u 16:23

Uspiju li domaći političari ono što su najavili na sastanku u Sarajevu, a to je ispunjavanje uvjeta koje je postavila Europska komisija, otvaranje pregovora na proljeće čini se realnom opcijom, piše Večernji list BiH. To prvenstveno znači puno u simboličkom, ali i pravno-političkom smislu jer time BiH ulazi u potpuno novu fazu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. U tim se pregovorima određuju uvjeti priključivanja države kandidatkinje Europskoj uniji, a oni se načelno odnose na donošenje, primjenu i provedbu propisa Europske unije.

Analitički pregled i uvjeti

Pregovori o pristupanju čine središnji dio cjelokupnog procesa pristupanja u članstvo Europske unije, koji počinje podnošenjem zahtjeva za članstvo, a po okončanju pregovora završava potpisivanjem, ratifikacijom te stupanjem na snagu ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Pregovaraju države članice Europske unije i država kandidatkinja. Pregovaračka stajališta EU-a uime država članica zastupa predsjedatelj Vijeća Europske unije, dok je Europska komisija zadužena za tehničku provedbu pregovora. Na bosanskohercegovačkoj strani pregovore bi trebalo voditi posebno državno izaslanstvo na čijem će čelu vjerojatno biti ministar vanjskih poslova, a značajan dio posla radit će pregovarački tim. Prema iskustvima Republike Hrvatske, izvjesno je da će u pregovorima biti uspostavljena jedna šira struktura za pregovore, uključujući Koordinaciju za pregovore, radne skupine za pripremu pregovora po pojedinim poglavljima pregovora - pravne stečevine Europske unije, Ured glavnog pregovarača i Tajništvo Pregovaračke skupine. Tehnički gledano, pregovori o punopravnom članstvu između EU-a i bilo koje države kandidatkinje, pa tako i BiH, teku u dvije faze. Prije otvaranja samih pregovora o odgovarajućem poglavlju pravne stečevine EU-a provodi se tzv. analitički pregled i ocjena usklađenosti zakonodavstva (engl. screening) koji predstavlja postupak tijekom kojega se unutar zakonodavstva pojedine države kandidatkinje utvrđuju područja koja treba prilagoditi zakonodavstvu EU-a, ocjenjuje postojeća razina usklađenosti te potreba daljnje prilagodbe zakonodavstvu EU-a. Analitički pregled bh. zakonodavstva počet će nakon otvaranja pregovora i otprilike traje godinu dana. Provodit će ga na strani EU-a predstavnici Europske komisije, a na bosanskohercegovačkoj strani članovi radnih skupina za pripremu pregovora po pojedinim poglavljima pregovora i predstavnici tijela državne uprave. Nakon analitičkog pregleda otvaraju se pregovori o pojedinim poglavljima pregovora, čime počinje sadržajna faza pregovora o uvjetima pod kojima će država kandidatkinja prihvatiti, primijeniti i provesti pravnu stečevinu Europske unije u odgovarajućem poglavlju. Koliko će pregovori trajati, ovisi o mnogo toga, ali jasno je da će postupno BiH preuzeti sve propise EU-a, što će biti vidljivo u mnogim oblastima života. Važno je i što otvaranje pregovora donosi veći, lakši i brži pristup financijskim sredstvima EU-a. Uz standardne fondove EU-a, za zemlje kandidatkinje tu je i nedavno predstavljeni Plan rasta za zapadni Balkan koji bi BiH mogao donijeti milijardu maraka. Ovaj Plan rasta ima ogroman potencijal te bi, prema procjenama Europske komisije, mogao udvostručiti ekonomiju zapadnog Balkana u idućih 10 godina. Do 2027. godine za regiju u cjelini planirane su dvije milijarde eura (3,9 milijardi KM) u obliku bespovratne pomoći, a preostale četiri milijarde u obliku povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja. Uvjet je provedba reformi i napredak na europskom putu.

Izvješća i pokazatelji

U konkretnom slučaju BiH to su uvjeti za otvaranje pregovora. Propustimo li tu priliku, teško da se možemo nadati nečemu dobrom u dogledno vrijeme. Europsku uniju i Ameriku očekuju izbori i sigurno je da se ove godine nitko ozbiljnije neće baviti pitanjem proširenja Unije, pa tako ni davanjem novih termina BiH za počinjanje pregovora. - Nadam se pozitivnom scenariju, da sve ono što smo do sada uradili bude okrunjeno pozitivnim rezultatom. A podsjećam vas da smo imali krajem prošle godine najbolje izvješće Europske komisije u povijesti i da smo dobili još neke male uvjete koje možemo ispuniti kako bismo sutra govorili o investicijama. Pozivam sve da pogledaju BDP Rumunjske, Češke, Slovačke, Hrvatske, kakav je životni standard ljudi prije i poslije ulaska u EU i neka to bude poruka ljudima u BiH - izjavio je prije nekoliko dana ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, odgovarajući na pitanje što ako propustimo priliku za otvaranje pregovora s EU-om. Ured EU-a u BiH poziva Dom naroda BiH da žurno usvoji Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. - Razlog zašto je žurno potrebno sazvati sjednicu u tjednu od 12. do 16. veljače jest to što Odbor Moneyval Vijeća Europe dolazi u BiH 12. veljače radi procjene je li BiH postigla zadovoljavajuću razinu standarda u oblasti sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma - objasnili su. To je još jedan od pokazatelja koliko se svakodnevno do ožujka na svim razinama mora raditi na ispunjavanju uvjeta i svega onoga što je EU stavio pred BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?