Fahrudin Radončić

Ulazak SBB-a u koaliciju sa SDA otvorio vrata reformama

Fahrudin
30.12.2015.
u 13:35

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić ocijenio je godinu na izmaku izgubljenom, a od iduće očekuje mnogo više.

- Mi iduću godinu očekujemo s optimizmom, mislimo da ova koalicija može da preokrene stvari, da napravimo ekonomski razvoj, da krenemo s velikim infrastrukturnim radovima, da krenemo s jednim ozbiljnijim shvaćanjem odgovornosti prema građanima. Mislim da Federalna vlada pokazuje izvanrednu dinamičnost - kazao je Radončić na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Smatra da u 2015. godini nije popravljen nijedan ozbiljan ekonomski parametar. Po stranim investicijama, naveo je, BiH je zadnja u Europi, a po korupciji, nezaposlenosti i siromaštvu prva.

Prethodna koalicija je, smatra, dovela zemlju do kolapsa. 

- Jedina pozitivna stvar u političkom smislu jeste da je SBB stavio točku na haos prihvaćanjem ponude od SDA da uđe u koaliciju. Naš ulazak otvorio je vrata reformama, to je bio veliki dobitak za BiH, mnogi zakoni i to reformski usvojeni su za nekoliko tjedana, a koji su čekali nekoliko godina. Iz BiH otišla je poruka regionu i svijetu. Mi smo to učinili za naš narod - naglasio je Radončić.

Istakao je da SBB neće odustati od principa: ekonomski razvoj, zapošljavanje, strani investitori, infrastrukturni radovi, borba protiv korupcije, a najavio je i depolitizaciju pravosuđa.

- Ništa nećemo završiti ako se ne uradi depolitizacija sigurnosnih struktura, a naročito OSA-e. Bilo je mnogo političkih zloupotreba unutar te službe i tražit ću da se formira parlamentarna komisija koja za to ima mandat i da utvrdimo gdje su i kada vršene te zloupotrebe - kazao je Radončić.

Naveo je da će SBB tražiti da se u parlamentima uvede standard koji imaju Sjedinjene Američke Države, a to je da svaki parlament ima pravo da formira parlamentarnu istražnu komisiju, koja nije sud, ali ima pravo da svakog građanina, političara, funkcionera, biznismena stavi ispred sebe i da legitimni predstavnici naroda imaju pravo da traže dokaze, bilo da se radi o politici ili biznisu.

Govoreći o Vijeću ministara BiH kazao je da je "anemičan" organ te očekuje da iduće godine pokaže liderstvo u punom kapacitetu.

Osvrnuo se i na pregovore s predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

- Izetbegović i ja smo precizno razgovarali. SBB je na bazi izbornog rezultata i kadrovskog potencijala tražio Vijeće ministara. Izetbegović je rekao da on to ne želi i ne može mijenjati, jer to pripada stranci SDA. Mislim da ta pozicija pripada čovjeku koji ima biznis rezultat, koji se razumije u realni sektor. Trenutno Vijeće ministara, koje ćemo mi podržati, više je političko nego ekspertno - ocijenio je Radončić.

Dodao je da SBB nije dobio to mjesto, ali da će početkom siječnja predložiti ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra obrane, Bakira Dautbašića i Seada Jusića.

- Što se mog ulaska tiče, svojim biračima sam obećao borbu protiv nepotizma, protiv političkih i drugih procesa i ne pada mi na pamet da budem u timu tog klana ili dijela klana. To bi za mene bila izdaja, ali u interesu Bošnjaka i stabilnosti BiH mi ćemo svjesno platiti cijenu i participirati u toj vlasti s našim najkvalitetnijim kadrovima - zaključio je Radončić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije