1Traži se povećanje praga

Ukidanje PDV broja prijeti više od 20.000 tvrtki u BiH

12.07.2017.
u 14:00

Više od 20.000, uglavnom trgovina, u posljednjih deset godina nije imalo minimalno oporezivi godišnji promet od 50.000 KM, zbog čega im ozbiljno prijeti ukidanje PDV broja, otkriva portal Capital. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH za portal su potvrdili kako su ti obveznici do sada uplatili 19,5 milijuna KM za poreze, a zatražili i dobili povrat PDV-a od čak 38 milijuna KM.

Uzimaju povrat PDV-a

Među najvećim PDV “parazitima” su trgovine, kojih je otkriveno 8000, slijede obveznici u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova - 1390, građevinarstva - 1678, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti - 1457 i kopnenog prijevoza - 1035. Zbog toga su inspektori UNO-a započeli opsežnu kontrolu obveznika koji već dulje vrijeme iskazuju promet s nulom, ali i onih koji iskazuju jako niske promete. - Riječ je o obveznicima koji u sustavu PDV-a egzistiraju bez bilo kakvog doprinosa kad je u pitanju prikupljanje prihoda od PDV-a. U ovom trenutku razmišljamo i o mogućnosti privremenog oduzimanja PDV broja takvim obveznicima do trenutka kada budu ispunjavali zakonski uvjet, a to je oporezivi promet veći od 50.000 KM na godišnjoj razini - objasnio je za Capital glasnogovornik UNO-a BiH Ratko Kovačević. Prema njegovim riječima, najbolje rješenje bilo bi da se prag za registraciju poveća s 50.000 na 100.000 KM. - To je već promet koji ne mogu ostvariti neke male i tek osnovane tvrtke koje i ulaze u sustav PDV-a više kako bi tražile povrat nego plaćale obvezu PDV-a. U svakom slučaju, nastojat ćemo iz sustava izbaciti sve te obveznike, takozvane parazite, jer nije u redu da u sustavu budu obveznici koji čak po deset godina nisu imali oporezivi promet iznad praga za registraciju - kazao je Kovačević. Zato će, prema najavama, UNO predložiti da u novom Zakonu o PDV-u bude povećan prag za registraciju u sustav PDV-a, čime bi on bio “očišćen” od onih koji traže ogroman povrat za malu uplatu. Takvi obveznici moći će i dalje poslovati, ali će biti obveznici koje će svoje obveze plaćati entitetskim poreznim upravama.

Prikupljeni prihodi

UNO je u prvih šest mjeseci 2017. prikupio tri milijarde i 290 milijuna KM. To je više za 183 milijuna KM ili 5,91% u odnosu na isto razdoblje 2016. Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima koji su u prvih šest mjeseci 2017. iznosili 624 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su raspoređeni korisnicima u prvih šest mjeseci iznosili su 2 milijarde i 666 milijuna KM i veći su za 83 milijuna KM u odnosu na 2016.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije