banja luka

UKC RS-a primljeno 27 pacijenata koji su se otrovali gljivama

28.09.2017.
u 16:15

Broj građana koji su se proteklih nekoliko dana otrovali gljivama raste, a prema podacima iz UKC RS-a u Banjoj Luci, do sada je kod njih primljeno 27 pacijenata.

U pitanju su građani s područja Banje Luke, Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora i Bosanske Dubice.

- U razdoblju od 23. do 28. rujna u Klinici za infektivne bolesti UKC-a RS-a zbog trovanja gljivama primljeno je 27 pacijenata. Zaključno sa današnjim danom 11 pacijenata, stabilnog zdravstvenog stanja i urednih laboratorijskih nalaza, upućeno je na kućno liječenje – priopćeno je danas iz ove zdravstvene ustanove, piše Faktor. 

Prema riječima dežurnog liječnika u Klinici za infektivne bolesti Zvjezdane Vuković, trenutno je u ovoj klinici hospitalizirano 16 pacijenata sa srednje teškom formom trovanja gljivama.

- Njihovo trenutno stanje je stabilno. Zbog daljnjeg liječenja i praćenja ostaju hospitalizirani u našoj ustanovi – istaknula je Vuković.

Liječnici upozoravaju da se simptomi trovanja manifestiraju odmah ili 24 sata od konzumacije gljiva i to u vidu mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku, dijereje i slično.

Posljednjih dana brojni građani odlučili su se za berbu gljiva kojih ima u izobilju posebno u području Potkozarja, a nakon kišnih razdoblja. Dodatni motiv je i dobra otkupna cijena gljiva, posebno vrganja, čija je cijena i do šest KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije