akcija „Lutka2“

Uhićen Fahrudin Radončić, SIPA pretresa Avaz, izuzeti oprema i dokumentacija

 Fahrudina Radončić
25.01.2016.
u 15:31

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u operativnoj akciji „Lutka2“, na području Hadžića uhitili Fahrudina Radončića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 241. KZ BiH „Ometanje rada pravosuđa“.

U tijeku su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Fahrudin Radončić priveden je u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade.

SIPA pretresa prostorije zgrade Dnevnog avaza

Ovu informaciju je potvrdila Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e. Akcija se provodi po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. 

Pripadnici SIPA pretresaju prostorije u zgradi Avaz Twist Tower u Sarajevu, u prisustvu, kako neslužbeno doznajemo, Vasvije Vidović, koja će najvjerojatnije braniti Radončića.

Službenici SIPA-e u redakciji Dnevnog avaza saslušavaju jednu osobu iz vrha uredničkog kolegija ovog lista.

Kako javlja novinar "Nezavisnih", pripadnici SIPA-e su u prostorije "Avaza" upali naoružani dugim cijevima.

SIPA trenutno pretresa i Radončićev stan u Importanne centru, javlja N1.

Podsjećamo da je u ovoj akciji ranije uhićen Bakir Dautbašić, tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, i Bilsena Šahman. Oboje su članovi SBB-a, čiji je lider Radončuć. Oni su uhićeni zbog sumnje da su ometali rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

Tužitelj Božo Mihajlović je rekao da je svjedok Azra Savić u predmetu koji se vodi protiv Keljmendija za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele izjavila da su Dautbašić i Šahman na nju vršili pritisak da u svojoj izjavi ne spominje Radončića.

SIPA izuzela dokazni materijal

Pripadnici SIPA-e su iz prostorija Avaz Twist Towera izuzeli dokazni materijal u predmetu "Lutka 2". SIPA je, kako javlja Klix izuzela opremu i dokumentaciju. Iz redakcije Dnevnog avaza iznesen je jedan računar, a pripadnici SIPA-e se još nalaze ispred zgrade. Izuzeti su određeni materijali i predmeti, računari i tehnička oprema koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Iz SIPA-e su kratko priopćili da istražitelji SIPA-e u okviru današnje akcije "Lutka2" nisu imali cilj pretresati službene prostorije "Dnevnog avaza" nego isključivo prostorije koje koristi osumnjičena osoba F.R., a koje se nalaze u istom objektu. 

Uskoro opširnije ...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije