Vlada FBiH

Ugovori o dodjeli sredstava za projekte održivog povratka

ugovor
13.09.2016.
u 11:10

Cilj programa je potaknuti male i obiteljske biznise na nove investicije, koje bi, u konačnici, proizvele nova radna mjesta

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisat će u srijedu više ugovora o dodjeli sredstava pravnim i fizičkim osobama za projekte održivog povratka.

Ugovori će biti potpisani za Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika, Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s VSS na područje Republike Srpske, Program izgradnje i opremanje farmi brojlera, Program podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i visokosteonih junica – II faza, te za Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika. 

Ukupna ulaganja Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u te projekte su 4,5 milijuna KM.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću navode da je Program zapošljavanja povratnika u malom gospodarstvu započet ove godine raspisivanjem javnog poziva, a pravo sudjelovanja su imala mikro, mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju do 15 zaposlenika i obrtnici koji zapošljavaju do 10 radnika u zonama povratka.

Cilj programa je potaknuti male i obiteljske biznise na nove investicije, koje bi, u konačnici, proizvele nova radna mjesta. FMRO je podržalo 30 korisnika. Minimalan broj zaposlenih i populacije povratnika koji će se ostvariti realizacijom tog programa je 97.

Ukupna investicija je više od 3,9 milijuna KM, od čega je sudjelovanje Ministarstva 1.655.000 KM.

U Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS ugovori će biti potpisani sa 86 pripravnika i 32 poslodavca kod kojih će pripravnici raditi. Za realizaciju tog programa FMROI je izdvojilo više od 450.000 KM.

U Programu izgradnje i opremanja farmi brojlera bit će potpisani ugovori s devet korisnika i to s područja općina Srebrenica dva, Zvornik četiri, Osmaci jedan i Milići dva. Riječ je o farmama brojlera kapaciteta od 5.000 do 10.000 komada. Izravno će biti zaposleno 14 povratnika uz neizravno zapošljavanje još 30 radnika.

Vrijednost projekta je 1,3 milijuna KM, uz sudjelovanje korisnika za farme kapaciteta 5.000 komada 40 posto, a za farme kapaciteta 10.000 komada sudjelovanje korisnika je 50 posto.

Kroz Program podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i viskosteonih junica – II faza ugovori će biti potpisani sa 63 korisnika fizičke osobe s područja općina u RS, od čega 38 korisnika za tov junadi i 25 korisnika za visokosteone junice. Ukupno će biti donirano 310 grla junadi za tov i 140 visokosteonih junica. Kroz projekte će biti osiguranio samozaposlenje za 63 povratničke obitelji. 

Vrijednost projekta je 1.000.000 KM, uz sudjelovanje korisnika od 30 posto.

Programom podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika planirano je potpisivanje ugovora s osam gospodarskih subjekata. Ministarstvo će podržati investicije u tim gospodarskim subjektima za realizaciju programa koji se odnose na proširenja kapaciteta, nabavku opreme i slično, u ukupnom iznosu od 575.500 KM, a bit će izravno zaposleno 59 povratnika, na minimalno razdoblje od tri godine.

Ugovori će biti potpisani u Parlamentu Federacije BiH, a tom događaju nazočit će, kako je najavljeno, i federalni premijer Fadil Novalić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?