Upravni odbor Udruženja BH novinari

Udruženje BH novinari zahtijeva oslobađanje palestinskog novinara

Upravni odbor Udruženja BH novinari
24.04.2016.
u 12:13

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju uhićenje palestinskog novinara Omara Nazzala i zahtijevaju od vlasti Izrala njegovo hitno oslobađanje iz Istražnog centra Etzion.

Izraelske snage uhitile su ga 23. travnja na graničnom prijelazu između Palestine i Jordana dok je s drugim novinarima putovao na Godišnji sastanak Evropske federacije novinara ( IFJ) koji se održava u Sarajevu  25. i 26. travnja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim uhićenje novinara Nazzala, koji je član Generalnog sekretarijata Sindikata novinara Palestine (PJS) na Zapadnoj Obali.

- Taj čin je grubo kršenje prava na slobodu kretanja i sigurnog obavljanja novinarskih zadataka, koji uključuju i sudjelovanje na međunarodnom skupu novinara u Sarajevu. Zbog toga BH novinari još jednom apeliraju na vlasti Izraela da hitno oslobode palestinskog novinara i omoguće mu dolazak u Bosnu i Hercegovinu - priopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Ovo udruženje kao i Linija za pomoć novinarima iskazuju također punu solidarnost s novinarima iz Palestine koji će danas protestirati ispred sjedišta Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Ramalahu, te očekuju od međunarodnih organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara poduzimanje hitnih mjera radi oslobađanja Omara Nazzala.   

Delegacije novinara iz Palestine (Nasser Abu Baker, Omar Bashir i Omar Nazzal) i Izraela (Shaike Komornik i Liat Collins) pozvali su članovi Europske federacije novinara da prisustvuju zasjedanju Europske federacije novinara u Sarajevu na kojem će sudjelovati više od 100 novinara i medijskih profesionalaca iz Europe i s Bliskog Istoka, priopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?