UTRKA NA NERETVI

Udruga lađara Zagreb pobjednici ovogodišnjeg Maratona lađa

08.08.2020.
u 20:10

Korona nije zaustavila Maraton lađa, najvažniji događaj u godini na Neretvi, iako je održan pod do sada nezapamćenim uvjetima. Udruga lađara Zagreb pobjednici su ovogodišnjeg Maratona. Ekipa Stablina osvojila je drugo mjesto, a Sveti Ilija Metković treće mjesto.

Udruga lađara Neretve, organizator Maratona lađa, koji je i ove godine održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, odlučili su održati 23. Maraton lađa, kako tradicija ne bi bila prekinuta, ali na startu nije bilo gledatelja koji su proteklih godina bakljadom i pjesmom pratili svoje favorite.

Brod s visokim uzvanicima, među kojima i predsjednikom Zoranom Milanovićem, pratio je lađe na Neretvi, a kao i proteklih godina, Maraton se mogao pratiti i iz ostalih plovila. Ipak, interes veslača nadmašio je očekivanja organizatora.

Ukupno 33 ekipe okupile su se kod mosta u Metkoviću, odakle su krenule na 22,5 kilometara dug put do Ploča. Osim ekipa iz doline Neretve, natjecale su se i ekipe iz Bjelovara, Zagreba,Vinkovaca, Đakova, Siska te Mostara pa se Maraton lađa s pravom može nazvati međunarodnim. Prostor središnjega gradskog parka u Metkoviću bio je zatvoren policijskim trakama, a u parku su se, kod starta, oko 15 sati počeli okupljati natjecatelji. Nije bilo fešte okupljenih navijača na polasku, a u staru luku u Pločama, rečeno je, na ceremoniji dodjele nagrade, Velikog štita kneza Domagoja, predviđena je nazočnost samo prve tri plasirane ekipe. U Metkoviću pred početak utrke ipak se okupilo nešto malo ljudi, ali ni blizu kao prijašnjih godina. Ipak, fešte po Neretvi, pripremaju se nakon Maratona. Svako mjesto koje ima svoju ekipu, kako smo doznali, priprema veselicu. Tomislav Plećaš, kapetan ekipe Škrapa Momići kaže da su dobili upute da svatko bude sa svojom ekipom.

- Slavlja će biti skučena, ali mi ćemo u našem selu, u Momićima, napraviti feštu za našu ekipu - rekao je Plećaš. Tomislav Smrček, kapetan Argo Bjelovar, koji su bili prvaci 2016. i drugoplasirani 2017. i 2018., otkrio nam je kako imaju velike ambicije. - Cijele smo se zime spremali za preveslavanje Jadrana u kanuu, pa na jednu utrku na Havaje, sve je otkazano zbog korone i vratili smo se lađi. Nitko nas ne vidi kao favorita, ali vidimo se mi sami - rekao nam je prije starta Smrček. Metkovski mostovci bili su na okupu; Božo Petrov, Nikola Grmoja, novi saborski zastupnik Ante Kujundžić, a stigla je i SDP-ova Sabina Glasovac te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije