Uspjesi s Kondžom na čelu

Učinili čuda na području studentske pozicije, aktivnosti i prezentacije

24.05.2016.
u 11:00

Studentski zbor Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru postao je prošle godine član EPSA-e i IPSF-a, europskih, odnosno svjetskih krovnih tijela iz područja farmacije. Jedinstveni su u BiH kada su međunarodne stvari u pitanju.

Veliki uspjeh

Takav uspjeh je ogroman, ali i nije iznenađujući s obzirom na to da je na svom čelu imao Martina Kondžu, studenta pete godine Farmaceutskog fakulteta, poliglota koji govori engleski, njemački, talijanski i francuski jezik. S njim smo razgovarali o aktivnostima cjelokupnog Zbora, kao i njegovim vlastitim uspjesima. - Upis na Farmaceutski fakultet označio je početak jedne nove životne cjeline i jedne nove priče koju počinjem živjeti sa svojim kolegama. Nakon upisa, moji kolege izabrali su me za studentskog predstavnika te sam vršio dužnost predsjednika Studentskog zbora Farmaceutskog fakulteta. Moje studentske aktivnosti išle su usporedno s učenjem i polaganjem ispita na fakultetu te sam, hvala Bogu i mojoj obitelji na potpori, već pri završetku svog visokoškolskog obrazovanja. Mogu reći kako smo na području studentske pozicije, aktivnosti i prezentacije moji kolege i ja učinili čuda. Provodili smo različite javno-zdravstvene kampanje u cilju zaštite i poboljšanja zdravlja, odnosno prevencije bolesti kod naših sugrađana.

Iza zatvorenih vrata borili smo se za veća studentska prava i zaštitu njihovih interesa. No, ono što osobno smatram jednim od najvećih uspjeha je priključenje naše studentske organizacije europskim i svjetskim krovnim studentskim tijelima iz područja farmacije, a to su udruge EPSA i IPSF. Danas s ponosom možemo reći kako smo jedina studentska farmaceutska organizacija iz BiH koja ima svoje predstavnike u europskim i međunarodnim studentskim tijelima, a na to sam osobito ponosan, ističe Kondža. Naglašava kako je taj proces rezultirao boljom prezentacijom ove udruge i jačom afirmacijom farmaceutske struke na ovom području.

Rodni kraj

- U Europskoj sam udruzi studenata farmacije vršio dužnost LS-a, a u Međunarodnoj udruzi studenata farmacije CP-ja u svrhu približavanja BiH svijetu i obratno. Sudjelovao sam na nekoliko svjetskih farmaceutskih kongresa, između ostalih, u Francuskoj i Malti, predstavljajući BiH, a njihovu važnost prepoznalo je i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti koje mi je bilo snažna potpora i još uvijek je. Redovito sam sudjelovao na domaćim stručnim kongresima gdje sam bio nagrađivan za područje znanosti, s obzirom na to da se bavim znanstvenim radom, te sam autor i suautor dva znanstvena rada iz područja farmakologije i farmaceutske tehnologije, naglašava Kondža.

Jedan je od inicijatora za osnivanje studentskog lista vezanog uz njegovu struku “Placebo”, čiji je glavni urednik bio dvije godine. Kondža, unatoč brojnim obvezama, ne zaboravlja ni rodne Grude.

- Na poziv dragih prijatelja, vrlo rado sam se učlanio u Vijeće mladih općine Grude, krovno tijelo mladih na području naše općine, gdje trenutačno vršim dužnost predsjednika Skupštine, a istu dužnost imam i u županijskoj inačici Vijeća mladih. Moj se cjelokupni život okreće oko Gruda. Tu sam rođen, u tadašnjoj ratnoj bolnici, tu sam odrastao te završio svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Posebno me lijepa sjećanja vežu uz Srednjoškolski centar “A. B. Šimić”, Opću gimnaziju koju sam pohađao i prijateljstva koja do danas traju. Pogotovo se to odnosi na profesore za koje je većina nas tada imala manje razumijevanja i poštovanja od onog koje uistinu zaslužuju. Važnost odgojno-obrazovnih temelja koje su mi oni usadili uviđam sve više iz dana u dan, gledam na to kao na jedno zaokruženo životno razdoblje koje me izgradilo kao osobu. Stoga prema njima gajim duboko poštovanje, ističe na kraju razgovora Kondža.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?