Livno

Uče o značaju oralne higijene

21.11.2016.
u 09:00

Livanjski Dom zdravlja, u suradnji sa Stomatološkom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, desetak godina već ulazi u učionice s prvim razredima osnovnih škola i dječje vrtiće kako bi, na djeci primjeren način, objasnio značaj oralne higijene.

Tim posjetima redovito nazočimo i mi te pratimo kako mališani iz dječjih vrtića i prvih razreda osnovnih škola usvajaju nova znanja.

Higijenske navike

Od našeg edukatora, prim. dr. Alije Jerlagića, doznajemo da statistika Svjetske zdravstvene organizacije kaže da od 60 do 90 posto djece i skoro 100 posto odraslih osoba boluje od bolesti zuba, karijesa.

Budući da se danas većina oboljenja adekvatnim higijenskim navikama i zdravom prehranom uspješno može spriječiti, našeg sugovornika i voditelja radionica proteklih deset godina vodi samo jedna želja:

- Ako smo mi invalidi u nekom pogledu, jer svaki gubitak zuba je invalidnost, želja mi je da naša djeca imaju idealne uvjete od starta kako ne bi i ona postala invalidi, te da se navikavaju, osobito na pranje zuba, koje je za sve osnova zdravlja u daljnjem životu, da se brinu za oralnu higijenu, govori nam prim. dr. Alija Jerlagić.

Dodao je kako je radionicama obuhvaćeno ukupno 400 livanjske djece, 192 u predškolskim ustanovama i 208 učenika prvoga razreda osnovne škole.

Natjecanje mališana

Pitali smo mališane, kako vrtićke dobi tako i osnovnoškolce, što su naučili na radionicama o značaju oralne higijene i što to stanuje u njihovim ustima i “gricka” im zubiće.

- Eee, bacili, bakterije, jedna će od curica, a učenik iz klupe pored njezine dodaje i ovo:

- Naučili smo da se može jesti povrće i voće. To je zdrava hrana, kaže on, a pametnica koja je zapamtila bakterije dodaje:

- Ne smije se jesti puno slatkiša, prljava hrana i ne smiju se grickati nokti.

Nakon što su i praktično svladali tehniku pranja zuba, djeca iz vrtića i učenici prvoga razreda OŠ dobili su i prigodne darove, a kako su nam rekli, bit će upriličeno i natjecanje u izradi likovnih radovima o temi stomatologije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?