OBRATITE POZORNOST

Ubrzano dišete i ostajete bez zraka? Evo kada biste trebali k liječniku

17.12.2018.
u 21:20

U većini slučajeva, ugrušci se proširuju u oba plućna krila, iako je češće da se krvni ugrušci proširuju više u desnom plućnom krilu nego u lijevom.

Plućna embolija je poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo. 

Embolija bez infarkta uzrokuje ostajanje bez daha. Ubrzano disanje je stalno prisutno, što se očituje specifičnim uočljivim izrazom lica, piše Pliva zdravlje 

Plućna embolija može biti opasna po život, no brza reakcija i tretman mogu uvelike smanjiti rizik od smrti. Plućna embolija je uzrok smrti kod 10% ljudi koji umiru u bolnicama. Mjere za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka u nogama također mogu pomoći u zaštiti od plućne embolije.

Plućna embolija najčešće nastaje kada se krvni ugrušak zaglavi u na račvištu plućne arterije, u plućnoj arteriji ili nekom njenom manjem ogrankuu plućima. Krvni ugrušci najčešće nastaju u nogama, no također mogu nastati i u drugim dijelovima tijela.

U većini slučajeva, ugrušci se proširuju u oba plućna krila, iako je češće da se krvni ugrušci proširuju više u desnom plućnom krilu nego u lijevom.

Najčešći simptomi su kratkoća daha, bol u prsima (osjećaj kao da ste doživjeli srčani udar), kašalj koji ponekad proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak, bol i/ili oteklina u nogama, pretjerano znojenje, nepravilan rad srca, vrtoglavica..

Plućna embolija može biti opasna po živo stoga potražite liječničku pomoć ako osjetite da otežano dišete, osjećate bol u prsima i imate kašalj koji proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?