Andrea Jurić

U ZHŽ-u manje od 10 posto cijepljenih, najviše u Ljubuškom, a najmanje u Posušju

cjepivo
Kristina Stedul Fabac/ Pixsell
14.11.2021.
u 19:42

Andrea Jurić kaže kako je na području te županije cijepljeno najviše građana iz Ljubuškog, dok je najslabiji odaziv imunizacije u Posušju.

U Zapadnohercegovačkoj županiji koja broji 94.000 stanovnika prvo cjepivo protiv Covida-19 primilo je 8.511 osoba, a drugu dozu 7.914 osoba, dok je treće cjepivo primila samo jedna osoba, što govori da statistički gledano imunizaciju nije steklo ni 10 posto stanovništva.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić za Klix.ba kaže kako je na području te županije cijepljeno najviše građana iz Ljubuškog, dok je najslabiji odaziv imunizacije u Posušju.

Ističe kako je potrošeno 16.426 cjepiva protiv Covid-19, zaključno sa 7. studenim, navodeći kako su u ZHŽ dolazili imunizaciju steći i građani iz drugih županija te naglasila kako cjepiva ima dovoljno za građane koji se žele zaštititi od Covid-a.

Ali, unatoč svim pozivima epidemiologa i stručnjaka iz zdravstvenog sektora stupanj imunizacije je daleko od ispod razine kojoj se po zapadnoeuropskom načinu cijepljenja teži, a to je 80 posto.

"U Zapadnohercegovačkoj županiji je preostalo 1.280 cjepiva protiv koronavirusa", kazala je Jurić za Klix te je napomenula kako dolazi vrijeme virusa i podsjetila građane da je imunizacija u borbi protiv Covida-19 najbolji način da se zaštiti cijela društvena zajednica.

Iako u toj županiji nema na snazi mjera zaštite od koronavirusa, Jurić tvrdi da Krizni stožer pažljivo prati stanje i o epidemiološkim mjerama kontinuirano promišlja, jer kako naglašava to od pojave pandemije nikada nisu prestali ni raditi.

"Kod nas je stanje prirodne nesreće i kontinuirano se sastajemo, te razgovaramo o smjeru kretanja i uvođenja novih epidemioloških mjera u skladu s epidemiološkom situacijom. Očekivanja su takva da ono što se realno događa u Hrvatskoj, Sloveniji i u Srbiji da će se dogoditi i kod nas", kazala je Jurić.

Na kraju dodaje kako je samo u protekla 24 sata na području ZHŽ na prisustvo koronavirusa testirano 70 osoba, od čega je osam retestiranih, a od toga je registrirano 17 novozaraženih osoba, te se u samoizolaciji nalazi 429 osoba.

Na području ZHŽ na prisustvo koronavirusa pozitivno je 312 osoba, od čega je iz Širokog Brijega 130, Ljubuškog 67, Gruda 84 i Posušje 31 osoba.

Prošle godine na današnji dan u ZHŽ je bilo zaraženo 588 osoba, zbog čega je Krizni stožer te županije prvi u državi uveo policijski sat kao jednu od mjeru zaštite od koronavirusa i ograničio kretanje građana, dok se stanje nije stabiliziralo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?