Proračun općine za 2022. iznosi 9,980.000 KM i u odnosu na lanjski veći je za milijun i 180.000 KM

U Žepču se nastavljaju kapitalni projekti

žepče
06.01.2022.
u 15:48

Proračun općine Žepče za 2022. godini iznosi 9,980.000 KM i veći je za milijun i 180.000 KM u odnosu na godinu ranije. Kako je naglašeno prigodom njegova nedavnog usvajanja, značajan dio sredstava izdvajat će se za kapitalne projekte, piše Večernji list BiH. 

Najviše se ulaže u...

Općinski načelnik Mato Zovko predstavio je cjelokupan proračun i objasnio procjenu prihoda i primitaka te raspodjelu rashoda. U prijedlogu proračuna općine za 2022. godinu planirani su prihodi u iznosu od 9,980.000 KM. Porezni prihodi čine 51,41 posto ukupnih prihoda, a neporezni prihodi 24,66 posto ukupnih prihoda proračuna. Tekuće potpore i donacije čine 19,63 posto ukupnih prihoda.

Povećanje prihoda proračuna u odnosu na 2021. godinu vidljivo je iz planiranih prihoda od PDV-a i poreza na dohodak. Prenesena sredstva iz prethodne godine u iznosu od 427.000 KM predstavljaju akumulirani prikupljeni prihod koji je ostao neutrošen u 2021. godini i bit će prenesen u 2022. godinu. Načelnik Zovko istaknuo je i najvažnije stavke raspodjele rashoda. Naveo je kako 39,05 posto proračuna odlazi na kapitalne izdatke, što je osobito važno za planirana ulaganja u izgradnju, komunalnu infrastrukturu, sufinanciranje projekata međunarodnih organizacija i fondova Europske unije, sufinanciranje investicijskih projekata i drugo. Izdaci za plaće iznose 23,54 posto proračuna. Osim općinske administracije, u ovaj iznos ulaze i plaće zaposlenika Javne ustanove Centar za socijalni rad Žepče. Na tekuće transfere odlazi 19,60 posto proračuna.

Proračun u nacrtu za 2022. godinu iznosio je 9,900.000 maraka te je u odnosu na nacrt uvećan za 80.000 maraka. Načelnik Zovko se, između ostaloga, osvrnuo i na održanu javnu raspravu, na nacrt općinskoga proračuna za 2022. te prijedloge i amandmane koji su predloženi i pritom konstatirao da je većina njih već predložena u programu kapitalnih investicija općine Žepče, što će biti, prema prioritetima, realizirano u sljedećem razdoblju.

Nastavak ranijih mjera

Govoreći o podnesenim zahtjevima za čiju su realizaciju nadležne više razine vlasti, općinska administracija već je ranije upućivala na određene probleme i poteškoće kada su u pitanju problemi cestovne i komunalne infrastrukture.

- I dalje ćemo pisati te urgirati da se naši zahtjevi i ispoštuju - istaknuo je načelnik Zovko te pozvao da svoje prijedloge i inicijative podnose mjesne zajednice i institucije koje će definirati svoje prioritetne projekte.

Kako doznajemo iz Općine Žepče, najveća ulaganja i izdaci i ove će godine biti za izgradnju nove osnovne škole koja je smještena u tzv. žepačkim poljima.

Ove godine isti će se iznos, kao i protekle, 2021., izdvajati za rodilje u općini Žepče. - Za prvo dijete izdvajamo 100 maraka, drugo 200 maraka, treće 300 maraka... - kazali su nam iz Općine navodeći kako će ove godine također biti raspisan i javni poziv koji se odnosni na opremanje djece za novu školsku godinu.

- Mjere koje će biti nastavljene i u ovoj godini su i one koje se odnose na stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova - kazali su nam iz Općine. Kako su istaknuli, planirana su i sredstva za projekt "Pomoć u kući" koji od prošle godine Općina provodi s Federalnim zavodom za zapošljavanje te projekt "Starenje i zdravlje" koji se provodi s Crvenim križem Švicarske i Crvenim križem općine Žepče. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?