RAČUNI DO KRAJA LIPNA

U Žepču počinje naplata od 24 km komunalne naknade zajedničke potrošnje za kućanstva

10.05.2019.
u 12:12

Općinsko vijeće Žepče u prosincu 2018. godine donijelo je odluku o komunalnoj naknadi zajedničke potrošnje za sva kućanstva na području općine Žepče u iznosu od 24 konvertibilne marke (dvije konvertibilne marke mjesečno).

Izvor sredstava

Odluka je donesena na osnovi Zakona o komunalnoj naknadi zajedničke potrošnje Zeničko-dobojske županije iz 2008. godine te na osnovi odluke Općinskoga vijeća Žepče o komunalnoj naknadi zajedničke potrošnje iz 2010. godine.

Na području općine Žepče odluka se za poslovne subjekte počela primjenjivati od 2012. godine, a za kućanstva od 1. siječnja 2019. godine.

- Općina Žepče jedina u Zeničko-dobojskoj županiji nije naplaćivala ovu naknadu. S obzirom na to da je Općina Žepče u projektu LIR i MEG, Europska komisija dala je naputak u kojem za svaku potrošnju iz proračuna mora postojati i izvor sredstava. Aktivnosti koje je Općina Žepče provodila na svome teritoriju uglavnom su financirane iz PDV-a, što je neprihvatljivo - istaknuo je za Radio Žepče pomoćnik načelnika Službe za gospodarstvo i financije općine Žepče Namik Malićbegović.

Prema njegovim riječima, građani mjesnih zajednica koji nemaju javnu rasvjetu zasad neće plaćati komunalnu naknadu, a prikupljena sredstva jednim dijelom bit će utrošena i na aktivnosti uvođenja i sufinanciranja javne rasvjete u mjesnim zajednicama u kojima još nije uvedena, što će, prema riječima pomoćnika Malićbegovića, opravdati pojam zajedničke potrošnje.

Namjenska sredstva

Sredstva od naplate komunalne naknade namjenski će se koristiti za održavanje lokalnih cesta u ljetnome i zimskom razdoblju, javnih zelenih površina, fontana, satova, toaleta, plaćanja javne rasvjete i održavanja javne rasvjete, čišćenja i razgrtanja snijega i leda s javnih gradskih površina i lokalnih cesta te zbrinjavanje oborinskih voda.

To su namjenska sredstva koja se mogu koristiti isključivo za tu namjenu, istaknuo je Malićbegović.

Navedenom odlukom obuhvaćeno je 8500 kućanstava kojima će Općina Žepče do kraja lipnja isporučiti račune za naplatu komunalne naknade zajedničke potrošnje u iznosu od 24 konvertibilne marke, s time da će, prema ranije donesenoj odluci, biti izuzeta kućanstva u stanju socijalne potrebe, objavio je Radio Žepče. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?