Donosimo

U zastupničke klupe premijer, više ministara, ali i predsjednici stranaka

12.10.2018.
u 07:00

Središnje izborno povjerenstvo BiH obradilo je više od 97 posto glasačkih listića za državni Parlament, odnosno Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zanimljiv sastav

Ostatak glasova koji se trebaju prebrojati te onih koji se broje iz inozemstva mogao bi pojedinim strankama nadodati još brojčano glasova, ali kako sada stvari stoje, ne toliko bitno da bi se promijenila imena osoba s listi stranka koje prolaze u državni Parlament. Prema dosadašnjim rezultatima, dobili smo novi sastav državnog Parlamenta. Ekskluzivno donosimo sva 42 novoizabrana zastupnika koja će iduće četiri godine biti u Parlamentu BiH ispred 15 stranka, devet iz Federacije BiH i šest iz Republike Srpske. U Parlament su ušle stranke: SDA, SDP, HDZ BiH, DF-GS, SBB, NS, NB, PDA, A-SDA iz Federacije te SNSD, SDS, PDP, DNS, SP i SDA iz Republike Srpske. Zanimljiv je i sastav novog Zastupničkog doma. U zastupničke klupe sjest će dosadašnji i još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) koji je osvojio veliki broj glasova. Iz Vijeća ministara među zastupnike prelaze i ministri: Dragan Mektić, Mirko Šarović, Adil Osmanović, iz federalne Vlade još aktualni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić te Edin Mušić iz federalnog Parlamenta.

Za većinu potrebne 23 ruke

Među novim zastupnicima je i predsjednik stranke, i to SDP-a Nermin Nikšić koji je ušao kroz kompenzacijski mandat, kao i njegova kolegica iz stranke Nada Mladina. Na kompenzacijskim mandatima u Parlament su ušli Halid Genjac (SDA), Mijo Matanović (HDZ), Damir Arnaut i Edita Đapo (SBB), Mirjana Marinković-Lepić (NS), Aleksandra Pandurević (SDS), Mira Pekić (PDP), Dragutin Rodić (DNS), Jakov Galić (SP) te Adil Osmanović (SDA). Najviše mandata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojio je SDA - osam, a odmah iza su HDZ BiH, SNSD i SDP BiH - po pet. Za parlamentarnu većinu potrebna su 23 zastupnika. Uskoro počinju razgovori i mogući dogovori stranaka o eventualnim koalicijama. Najjača hrvatska stranka HDZ BiH, koalicija predvođena Hrvatskim narodnim saborom, jedina će imati zastupnike u Parlamentu BiH. 

Sva imena možete pročitati u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?