Otvorili vrata za 415 najmlađih stanovnika

U vrtićima u Mostaru djece ne nedostaje, na listi čekanja 82, od kojih 30 za jaslice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
02.09.2015.
u 06:30

Za razliku od prošle godine, kad su liste čekanja za vrtićku skupinu bile veće, ove godine je veći pritisak na jasličku skupinu. U jaslice je upisano 70, dok je na listi čekanja 30 djece

Za razliku od škola u HNŽ-u koje će vrata za svoje polaznike otvoriti u ponedjeljak, jučer je 415 mališana krenulo u vrtiće JU "Dječji vrtići" Mostar. "Lista čekanja na dan 31. kolovoza brojila je 82 djece, ali i prvog dana polaska u vrtić djeca se intenzivno upisuju. Mi još uvijek ne osjećamo nedostatak djece za razliku od škola.

Upisano je 14 vrtićkih i 4 jasličke skupine. Za razliku od prošle godine, ove godine je veći pritisak na jasličku skupinu. U jaslice je upisano oko 70 djece, a na listi čekanja je 30, dok je prošle godine na listi čekanja bilo svega dvoje ili troje djece", kazala nam je Danijela Kegelj, ravnateljica JU "Dječji vrtići" Mostar. Prema njenim riječima, najveća gužva je u vrtićima koji gravitiraju naselju Centar II, Kuća od kamena i Zvončić zato što je to veliko naselje s jako puno mladih obitelji. Najveće liste čekanja su upravo taj trokut Kuća od kamena, Zvončić i Mrvica u Piramidi. Cijene vrtića i jaslica u JU "Dječji vrtići" Mostar ostale su na razini prošlogodišnjih i iznose 190 KM za jaslice, cjelodnevni boravak je 160 KM, poludnevni 120 i igraonički program 60. Za većinu djece vrtić predstavlja prvo odvajanje od roditelja, nepoznat prostor u kojem ga roditelj ostavlja nepoznatim ljudima. Da malim Mostarcima prvi dan vrtića nije teško pao, uvjerila se ekipa Večernjeg lista koja je posjetila vrtić "Radobolja". Djecu i njihove tete zatekli smo u igri u dvorištu vrtića, a mališani su jedva čekali da nam kažu kako im je u vrtiću lijepo, da su upoznali prijatelje i kako će doći i sutra. Mališani kojima su se ove godine u vrtiću pridružili i mlađa braća i sestre s ponosom su nam ih pokazivali uz objašnjenje kako su oni novi. "Danas djecu uistinu dosta dobro pripreme za vrtić, stvore im pozitivan dojam tako da se već prvog dana lako prilagode novoj sredini. Sa zadovoljstvom mogu reći da prvog dana u ovoj velikoj kući nije bilo plača, na ovoliki broj djece samo dvije djevojčice su plakale, i to ne u tolikoj mjeri da bismo zvali roditelje da dođu po njih", kazala nam je Kegelj. "Iako smo se već danima pripremali na odlazak u vrtić, rastanak je izgleda teže meni pao nego djetetu. Kad sam je vidjela kako se igra s drugom djecom, a mene i ne primjećuje, kako tete od početka 'pričaju' njihovim jezikom, znam da će joj ipak biti lijepo i zabavno", kazala nam je majka dvogodišnje djevojčice koja je prvi put krenula u jaslice. Jučer je i "Dječji vrtić" Čitluk otvorio vrata najmlađim.

Kako smo doznali od Zdenke Pehar, ravnateljice ustanove, vrtić je ove godine primio 120 polaznika i udovoljeno je svim pristiglim zahtjevima zainteresiranih roditelja. Odgojiteljice su već prvoga dana djeci davale upute, upoznale ih s prostorijama vrtića, dvorištem, igračkama, igralištem i okolnim objektima te su se u dvorištu zajedno fotografirali za Večernji list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?