DOBRO JE ZNATI

U vrijeme koronavirusa: Kako ljubičica može pomoći osobama s respiratornim problemima

31.03.2020.
u 09:31

U vrijeme pandemije koronavirusa jedna od najugroženijih grupa ljudi su osobe koje imaju problema s dišnim putevima i otežanim disanjem.

Dobro je znati da upravo u ovo vrijeme, početkom proljeća, jedan od vjesnika ovog godišnjeg doba može itekako pomoći ljudima koji imaju problema s plućima i dišnim putevima (kašalj, astma, bronhitis, upala pluća), koji su posebno osjetljivi na COVID-19, a riječ je o ljubičici (lat. Viola odorata). 

Osim što se mladi listovi, pupoljci i cvjetovi ljubičice mogu koristiti kao dodatak te dodati salatama, a koriste se i za ukrašavanje jela i deserta, ova biljka poznata je i po umirujućem djelovanju pa pomaže protiv glavobolje, razdražljivosti, lupanja srca i nesanice, piše Faktor.

Ona potiče metabolizam i cirkulaciju te olakšava probavne poremećaje, bolesti mokraćnog sustava i tegobe s proširenim venama. Neka istraživanja pokazala su kako ljubičica zaustavlja rast zloćudnih stanica raka.

Cvjetovi, listovi ili cijela biljka beru se u proljeće, dok se korijen iskopava u jesen. Za ljekovite svrhe ljubičica se najčešće koristi osušena.

Za čaj od ljubičice pripremite dvije kašike mješavine osušenih listova, cvjetova i korijena, a mogu se koristiti i sirovi cvjetovi. Prelijte ih s 2,5 dl vode, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se malo ohladi, pa procijedite. Pijte dva ili najviše tri puta dnevno po jednu malu šoljicu. Čaj možete zasladiti medom.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije