Vjerske svečanosti

U Vitezu i Međugorju krizmano 229 mladih

Misno slavlje za krizmanike za vrijeme je podjelio samrament sv. potvrde predvodio je biskup mostarski dr. Ratko Perić. Medjugorje,28.05.
29.05.2016.
u 10:00

Lijepi proljetni dan, subota, u Vitezu je ovaj put bio i posebno svečan. Jer je 150 viteških osnovaca, 68 djevojčica i 82 dječaka, u sklopu svečanog misnoga slavlja primilo sakrament svete krizme. Svetu misu u dvorištu župne crkve sv. Jurja je uz koncelebraciju još pet svećenika predvodio i sakrament krizme krizmanicima podijelio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije msgr. Luka Tunjić.

Pred početak svečanog misnoga slavlja viteški župnik fra Marko Kepić pozdravio je krizmanike, njihove kumove, roditelje i sve prisutne. Svojim nastupima i aktivnim sudjelovanjima u misnom slavlju dodatni pečat lijepom vjerskom ugođaju dali su i sami krizmanici.

Svečanost krizme, jedan od najljepših vjerskih, i ne samo vjerskih događaja u viteškoj župi, najvećoj u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, privukla je veliki broj vjernika, a među njima su bili i dužnosnici struktura vlasti općine, županije i Federacije BiH, kulturni djelatnici, gospodarstvenici…, što je i dodatno obogatilo ovu lijepu vjersku svečanost.

Jučer je mostarski biskup dr. Ratko Perić podijelio sakrament potvrde za 79 krizmanika iz međugorske župe. To se dogodilo u prepunoj crkvi svetog Jakova u Međugorju u kojoj su, uz krizmanike i kumove, bili nazočni i njihovi roditelji, župljani i hodočasnici. Tijekom euharistijskog slavlja sakrament svete potvrde, odnosno pečat dara Duha Svetoga, na svečan način krizmanicima je podijelio mostarski biskup Ratko Perić koji je i predslavio svetu misu uz suslavlje međugorskog župnika fra Marinka Šakote i dekana broćanskog dekanata fra Darija Dodiga te još nekoliko svećenika.

Krizmanike je za ovaj veliki događaj pripremao međugorski svećenik fra Hrvoje Miletić. Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji u svečanim bijelim odorama uputila se kolona krizmanika i njihovih kumova. Njihov ulazak u crkvu sv. Jakova slijedili su na kraju procesije biskup Perić, međugorski župnik fra Marinko Šakota i dekan fra Dario Dodig. Mostarski biskup se na poseban način u propovijedi obratio krizmanicima. U svojoj nadahnutoj homiliji biskup Perić govorio je o Duhu Svetome.

“Sin Božji najavljuje Duha Svetoga. Tako se u Isusovu životu prvi put na izrazit način jasno očituje Otac, Sin i Duh Sveti - Presveto Trojstvo”, naglasio je mostarski biskup.

Pjesmom je misno slavlje obogatio Veliki zbor Kraljice Mira u Međugorju pod ravnanjem časne sestre Irene Azinović. Nakon svete euharistije međugorski krizmanici i njihovi roditelji primali su čestitke, a na kraju su se fotografirali za uspomenu na ovaj svečani trenutak.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?