Popis stanovništva u BiH

U Varešu smanjen broj Hrvata za 68 posto

24.08.2016.
u 11:00

Veliko rudno bogatstvo krije se ispod površine vareških brda, pa postoje tragovi kako se tu kopala željezna rudača i talilo željezo još u antičko vrijeme. U rudnom nalazištu zvanom Smreka pronađene su rudarske svjetiljke i alat iz rimskoga doba. Vareško selo Duboštica kralj Tvrtko smatrao je riznicom svoga kraljevstva jer je bilo središte rudarstva toga kraja. Turska vlast je mnogo držala do vareškog kraja jer su obrtnici radili vrlo dobro i nadaleko su bili poznati njihovi proizvodi. Dolaskom Austrije u Bosnu, Vareš doživljava preporod u gospodarskom smislu. Austrija iskorištava rudu na industrijski način, gradi dvije visoke peći i od tada počinje ekonomski uspon Vareša. Tu su se doselili i saski rudari.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Vareš žive 8892 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 22.203. Broj muškaraca je 4373, a žena 4519.

Najviše Bošnjaka

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Varešu danas živi 2820 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 9016. Bošnjaka ima 5447, dok je Srba 189. Broj ostalih je 343, dva stanovnika su bez odgovora, dok se 91 osoba nije izjasnila po nacionalnoj osnovi. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?