U tuzlanskom prigradskom naselju Rasovac nalazi se potencijalno ležište soli

10.03.2024.
u 15:29

Ovo bi doprinijelo razvoju kemijske industrije i općenito gospodarstva ovog kraja i BiH. U Ministarstvu gospodarstva TŽ-a podržavaju nova iskopavanja

Kemijska industrija na području Tuzlanske županije u potrebi je za novim količinama slane vode. Zbog toga razmatraju nove lokacije na kojima se potencijalno nalazi sol. To bi doprinijelo razvoju kemijske industrije i općenito gospodarstva ovog kraja i Bosne i Hercegovine.

U tuzlanskom prigradskom naselju Rasovac nalazi se potencijalno ležište soli. Krajem osamdesetih na jednoj od tri urađene bušotine utvrđeno je postojanje ove rude. Nermin Baluković, direktor Rudnika soli, ističe kako bi morali izbušiti od 20 do 30 istražnih bušotina, okonturiti ležište i dati točno prognozne vrijednosti koliko ima zaliha soli. Nedret Kikanović, direktor Županijske gospodarske komore Tuzla, objašnjava kako su potrebe za sljedeće četiri godine kemijske industrije Tuzlanske županije 4,4 milijuna kubika slanice. - Prema tome, opravdana su i potrebna ta istraživanja i povećanje tog kapaciteta - naveo je on.

U Ministarstvu gospodarstva Tuzlanske županije podržavaju nova iskopavanja s obzirom na razvojne planove kemijske industrije. - Imamo gospodarski subjekt na području Grada Lukavca koji je pretprošle godine imao 100 milijuna dobiti, tako da ta činjenica govori koliko je kemijska industrija na području Tuzlanske županije jaka i u kojem obujmu posluje - kaže Rijad Bašić, pomoćnik ministra za industriju, energetiku i rudarstvo. Sveučilišni profesor Sabid Zekan ističe kako se danas radi kontrolirano izluživanje soli i ostavljaju se, takoreći, zaštitni stupovi između komora te praktički eksploatacija na Tetimi podrazumijeva nulto slijeganje terena, praktički nemamo slijeganja. Mještanin Rasovca Adil Mehmedović smatra da nova istraživanja mogu donijeti dobro i gradu i mještanima. - Ne bi se nitko bunio, ne bi se trebao buniti - kaže Mehmedović. S novim bušotinama proizvodnja bi se mogla produljiti na još od 50 do 100 godina.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?