Naslovnica Vijesti

U Tomislavgradu svečano otkriven spomenik Dr. Franji Tuđmanu

10. kolovoza 2018. u 15:33 3 komentara 662 prikaza

U Tomislavgradu na trgu dr. Franje Tuđmana otkriven je spomenik prvom Hrvatskom predsjedniku, obnovitelju Hrvatske države poslije tisuću godina lutanja i ropstva dr. Franji Tuđmanu.

Današnji događaj je priča o životu i smrti, slobodi i ropstvu i dokaz da dr. Franjo Tuđman živi u nama. U jeci žestokih sukoba 1993. godine posjetio je Tomislavgrad i izrekao povijesne riječi „Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska“ koje su zapisane na spomeniku koji je danas otkriven.

U ime obitelji Tuđman spomenik je otkrio dr. Miroslav Tuđman, a u ime obitelji poginulih Hrvatskih branitelja, časna sestra Matija Pačar. Spomenik je blagoslovio fra Gabrijel Mioč, a spomenik su čuvali članovi Hajdučke družine Mijata Tomića.

Svečanom otkrivanju spomenika nazočio je bivši predstojnik ureda predsjednika Tuđmana, ravnatelj zaklade „ Dr. Franjo Nevistić", dr Ivić Pašalić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ivana Perkušić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Ante Deur, potpredsjednik Hrvatskog narodnog sabora i zamjenik predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Mladen Bošković i ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac i Petar Galić.

Život u bronci na impresivan način, u formi intimnog portreta, snažnog duha i snažne osobnosti udahnuo je genijalni hrvatski kipar, Ilija Skočibušić. Podizanjem ovoga spomenika hrvatski narod iskazuje svoju zahvalnost prvom Hrvatskom predsjedniku za sve dobro što je učinio za svoj hrvatski narod.

Svečano otkrivanje spomenika organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Tomislavgrad, Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata općine Tomislavgrad, zaklada „ Dr. Franjo Nevistić“ iz Zagreba i općina Tomislavgrad.

 • Avatar Feral
  Feral:

  Smrt ga je spasila, Haga,i eto dobio spomenik .

 • brodarevac:

  Vodja UZP dobio svoje mjesto žalosno i u HR ga sve manje pominju a ovdje mu spomenik podižu.

 • Corado:

  Nikada niko nije dokazao da je kralj Tomislav postojao. Sve je lazno i namjerno osvajacki osmisljeno.