Sastanak u Sarajevu

Izetbegović: Koalicija SDA-SBB danas je dodatno ojačana

sastanak
Foto: Faktor
05.02.2016.
u 14:19

Sastanak je sazvan na inicijativu Bakira Izetbegovića koji je pozvao predsjednike političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u entitetu FBiH

U Sarajevu je u tijeku sastanak predstavnika političkih stranaka s bošnjačkim predznakom, točnije SDA, SBB-a, SBiH-a i A-SDA. Radi se o strankama koje čine koaliciju na razini Federacije BiH, javlja Faktor. 

Tema sastanka je, kako im je rečeno, zajedničko djelovanje na političkoj sceni te pitanja poput bošnjačkog političkog jedinstva, provođenje reformi, euroatlanske integracije te druge aktualne teme.

Sastanku su prisustvovali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić, predsjednik SBiH-a Amer Jerlagić i drugi predstavnici koalicijskih stranaka. 

Jerlagić je kazao da je sastanak sazvan na inicijativu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je pozvao predsjednike političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u entitetu Federacija BiH..  

Kako javlja Klix, razgovarano je o bošnjačkom jedinstvu, aktualnoj političkoj situciju u BiH, prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika referendumima, reformskoj agendi i izazovima na koje može koalicija odgovoriti, mogućnosti brže implementacije infrastrukturnih projekata u BiH s posebnim aspektom na prve ceste, odnosno povezivanje Bihaća, Tuzle, Sarajeva i Mostara i zaštiti bh. imovine u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj s aspekta pasivnog podbalanska. 

Jerlagić je rekao da će naredni sastanak biti održan za 15-20 dana, a do tada da će biti održavani operativni sastanci na nižim razinama. 

"Dargo mi je da imamo u važnom vremenu za BiH ovaj jedan segment bošnjačkog, odnosno probosanskog jedinstva", kazao je Jerlagić. 

Na pitanje je li bilo govora o podizanju optužnici protiv predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, Jerlagić je kazao kako je to neizbježna tema s obzirom na okolnosti.

"To je neizbježna tema s obzirom da se radi o predsjedniku stranke koja je dio koalicije. To su stvari koje se tiču Suda BiH i Tužiteljstva BiH i najbolje ih je ne komentirati", zaključio je Jerlagić.

Lider SDA kazao je novinarima da je povod sastanka bio razgovor o jačanju i stabilizaciji koalicije, ubrzanju reformi, stabilizaciji političkih prilika u državi, kao i izazovima koji slijede u narednom razdoblju kao što je najavljeni referendum u RS-u, javlja Avaz.

- Bilo je govora o bržoj izgradnji infrastrukture i moramo trećom trakom povezati Sarajevo s Tuzlom, Goraždem, Mostarom, kazao je Izetbegović. Na pitanje je li koalicija stabilna, Izetbegović je odgovorio da jeste i da je danas dodatno jačana. 

- Mi želimo ojačati koaliciju i ubrzati njen rad, naveo je Izetbegović na današnjem sastanku. 

Na pitanje novinara znači li podizanje optužnice protiv Bakira Dautbašića da će Vijeće ministara raditi u krnjem sastavu, potpredsjednik SBB-a je kazao da postoji mogućnost da ova stranka kandidira nekog drugog na ovu poziciju. 

- To je pitanje kojem ćemo se posvetiti u narednom razdoblju. Postoje neke zakonske odredbe i rokovi i mi ćemo u skladu s tim donijeti odluku i o tome ćemo se u skorijem razdoblju izjasniti.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?