Žepče

U tijeku isplata novčanih poticaja iz oblasti poljoprivrede

10.09.2020.
u 15:22

Kao i prethodnih godina, i ove godine općina Žepče je  nastavila poticati  poljoprivrednu proizvodnju. Proračunom općine Žepče za 2020.godinu za poljoprivredu i subvencije u poljoprivredi predviđeno je  130 000 KM.

Prema  Programu poticaja za poljoprivredu u  2020. godini sa kriterijima raspodjele, sredstva su predviđena za sufinanciranje kontrole zdravstvenog stanja muznih krava i rasplodnih svinja, sufinanciranje  aktivnosti zadruga i udruga na organiziranom otkupu jagodičastog voća i sufinanciranje  upošljavanja njihovih djelatnika,  razvoju plasteničke proizvodnje, potpora vlasnicima aktivnih poljoprivrednih obrta koji imaju registriran poljoprivredni obrt više od pet godina i  razvoju pčelarske proizvodnje.

 

Na javni poziv općine za navedene kategorije pristigla su  237 zahtjeva što je 35 više nego prethodne godine. Najveća povećanja zahtjeva su u kategoriji pčelarska proizvodnja (19) i  sufinanciranje kontrole zdravstvenog stanja muznih krava i rasplodnih svinja (14).

U cilju povećanja proljetne sjetve u 2020.godini, Općina Žepče je aplicirala na javni poziv Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  za sufinanciranje proljetne sjetve u iznosu od 150 000,00KM ( 90 000  KM  osiguralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,  40 000 KM  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDŽ i 20 000 KM općina Žepče).

Ovim sredstvima  za  315 poljoprivrednika općine Žepče  sufinancirana je nabavka sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava  u iznosu od 84,4 % vrijednosti prikazanih na dostavljenim dokazima o izvršenoj kupovini repromaterijala.

Isplata sredstava  za sve navedene kategorije poticaja i proljetnu sjetvu je u tijeku.

Ovogodišnjim Programom predviđeno je i sufinanciranje projekta nabavka plastenika, javni poziv  će biti raspisan u narednom periodu.

 


 

FacebookTwitterEmail

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?