U temelje slobode živote ugradio 158 poginuli branitelj Posavskih kobri, a njih oko 700 je ranjeno

17.04.2024.
u 16:22
Svetom misom za poginule i umrle  branitelje u Domovinskome ratu koju je predvodio župnik fra Anto Pušeljić u Crkvi Sv. Ane u Domaljevcu započeli su sadržaji obilježavanja 32. obljetnice osnutka 104 HVO brigade. Nakon mise ratni zapovjednici i branitelji legendarne posavske HVO brigade, kao i brojni gosti iz BiH i RH u počasnoj koloni uz ratne zastave krenuli su prema Spomen obilježju. Činom prinošenja ratnog stijega uz Spomen obilježje prikazuje se odanost, hrabrost i žrtva svih onih koji su svoje živote položili za obranu svojih domova, vjernost življenja na stoljetnim prostorima posavskih Hrvata. Vijence uz Spomen obilježje u Domaljevcu položila su brojna izaslanstva, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata RH i BiH , nositelji izvršne, zakonodavne vlasti , oružani snaga i policije. Uz brojne goste i prijatelje brigade bio je i Branko Cindrić, izaslanik dopredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. 
	                       
Sjetiti se s dubokim poštovanjem onih koji su živote položili u obranu i današnju slobodu, naša je sveta zadaća, zajednička je poruka organiziranih sadržaja obljetnice brigade kroz koju je prošlo preko 3.000 osoba od kojih oko 2.500 domaćih i oko 500 onih koji su pridružili postrojbi. Posavske kobre, ili službeno 104 brigada HVO-a, bila je jedna od posavskih brigada HVO-a koja je branila svojim životima i dijelovima svojega tijela slobodni prostor Posavine skupa. Iz 104 HVO brigade živote su u obranu i slobodu položio 158 branitelj, oko 700 je ranjenih od kojih preko 50 njih je ranjeno dva ili više puta, tvrde zapovjednici brigade.
				
Joso Leovac - Los u ratnom je vihoru Domovinskog rata bio zapovjednik 104. HVO bosansko šamačke brigade. Još su mu živa sjećanja na početke obrane tog dijela Posavine.-Nekako je ove godine vrijeme sa kišom, baš slično onom iz ratnog početka. To  je vrijeme bilo jako teško ali bili smo sigurni u sebe da nećemo bježati jer branili svoje obitelji, svoje domove, nikoga nismo napadali. Nas je nosila velika ljubav, vjera, povjerenje jedan u drugoga. Imali smo hrabro i jedinstveno srce, Cijena za naše slobode su veliki broj poginulih mladića upravo sa ovoga područja. Njima su posvećeni ovi dani i nikada neće izblijediti ,ističe Leovac, predsjednik Organizacijskoga odbora Koordinacije udruga iz Domovinskoga rata općine Domaljevac-Šamac. 
				     
Bosansko-šamačka HVO brigada je obranila geostrateški iznimno važan prostor tijekom Domovinskoga rata na svojedobnoj oraško-šamačkoj bojišnici. U to vrijeme Slavko Matić je bio ratni načelnih stožera i zamjenik zapovjednika 104. brigade HVO-a. Matić i danas emotivno progovara o vremenu kada se vrijeme mjerilo izgubljenim životima golobradih ali neustrašivih posavskih mladića i zato, naglasio je Matić, treba istaknuti činjenicu da su domaći ljudi podnijeli najveći i najteži teret obrane ovoga prostora. -Emocije su jednako jake jer to je vrijeme  istodobno i tuge i ponosa. Tuge što nam nedostaju svi naši poginuli, hrabri vitezovi Posavine, najviše mladići, a ponos jer smo bili sudionici tih povijesnih događaja. Kaže se kako čovjek dva puta upire, jednom fizički a drugi puta kada ga zaborave, mi naše heroje Posavine nikada nećemo zaboraviti, poručio je Matić, te osobito pozdravio nazočnog dr. Antu Blažanovića, sadašnjeg ravnatelja bolnice u Vukovaru, a u ratno vrijeme liječnika u svojem rodnom kraju. Pozdravljen je Hans Berner koji je iz Njemačke stigao na obljetnicu postrojbe, te iz Hrvatske Pavo Lucić.
                                    
Dan brigade bila je prigoda i za obilazak "Spomen sobe 104. brigade HVO" koja čuva trajno sjećanje na poginule heroje Posavine i sve pripadnike te postrojbe HVO-a. Ujedno progovara i danas o herojskoj povijesti svojega kraja. -104 HVO brigada simbolizira zajedništvo i hrabrost. To je vrsta pijeteta prožeta dubokim poštovanjem prema žrtvama koja će se prenositi i na buduće naraštaje, poručio je tijekom svečane akademije načelnik općine Stjepan Piljić. Prigodne su riječi čestitanja obljetnice brigade uputili Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Županije Posavske, Branko Cindrić, izaslanik dopredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, te ratni zapovjednici Slavko Matić i Joso Leovac.Trodnevnim sadržajima obilježava se 32. obljetnica osnutka brigade tijekom koji će položiti vijence uz Spomen obilježja u Baziku, Grebnicama, Novom Selu, Hrvatskoj Tišini, Hasiću i Orašju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije