Ekopak

U sustavu odvojenog prikupljanja i recikliranja ambalažnog otpada 20 općina

07.10.2019.
u 09:05

Od 2012. godine kada je uspostavljen sustav odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, do danas, Ekopak je uspio uspostaviti suradnju s 20 općina u Federaciji BiH, sa 23 sakupljača i s više od 700 klijenata što je rezultiralo progresivnim povećanjem prikupljenih količina ambalažnog otpada iz godine u godinu.

Direktorica tvrtke Ekopak Amela Hrbat u razgovoru za Fenu ističe kako su u suradnji s lokalnim zajednicama postavili oko 100 modernih eko-otoka za prikupljanje svih vrsta ambalažnog otpada, dostavili više od 1.000 posuda za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada raznim ustanovama, institucijama i organizacijama.

Dodala je kako su također sufinancirali i deset posebnih vozila za odvoz ambalažnog otpada, te uspostavili odličnu su7radnju s komunalnim poduzećima javnim i privatnim, kao i s reciklažerima različitih vrsta ambalažnog otpada.

- Od 2012. godine do danas predali smo na reciklažu više od 60.000 tona ambalažnog otpada, od čega 46.000  tona papira, 8.000 tona plastičnog ambalažnog otpada, 4000 t stakla… Samo za prijevoz tih 60.000 tona morali smo osigurati čak 3.000 kamiona. Ovi podaci govore koliko je kompleksno pitanje uspostave same infrastrukture.  To je proces koji ne može biti završen preko noći. I u razvijenim zemljama EU to je trajalo godinama. Drago mi je da svake godine bilježimo bolje rezultate i da s našim partnerima sve više razvijamo sustav - navodi direktorica Ekopaka.

Također je naglasila da su sve općine s kojima su uspostavljeni partnerski odnosi, njih 20, aktivno uključene u sustav, ali i da je puno problema, jer realizacija uveliko ovisi i o ekonomskoj situaciji i stepenu lokalnog razvoja samih općina.

Jedan od važnih ciljeva za Ekopak je i obuka djece i mladih kako bi što bolje usvojili znanja o važnosti reciklaže, gdje se prenose iskustva Europe, koja kažu da je to oblast u kojoj djeca educiraju svoje roditelje kako ispravno postupati s otpadom, jer odvajanje otpada na kraju treba biti nešto što se podrazumijeva, kultura življenja...

Direktorica Ekopaka pojašnjava kako je u BiH, kao i u većini zemalja EU, uspostavljen tzv. „suastav produžene odgovornosti proizvođača“ što znači da sva poduzeća koja se prometovanjem ambalaže ili proizvoda u ambalaži zakonski obavežu uključiti u sustav moraju osigurati da će ambalažni otpad koji nastaje nakon uporabe proizvoda pravilno odložiti i uputiti na reciklažu.

- Oni to mogu uraditi na dva načina, svoju obvezu prenijeti na operatera poput Ekopaka koji tu zakonsku obvezu vrši u njihovo ime ili tu obvezu prenijeti na Fond za zaštitu okoliša FBiH, što je višestruko skuplja opcija za poduzeća, a istovremeno, Fond se ne bavi sustavom, niti upućivanjem na reciklažu ambalažnog otpada, već je neka vrsta kazne za poduzeća koja izbjegavaju svoju zakonsku obvezu i to retroaktivno od 2012. godine - pojasnila je direktorica Ekopaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije