PRVI SLUČAJ

U Stocu zaražena radnica Doma za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom

16.04.2020.
u 11:10

Prvi slučaj koronavirusa u Stocu je registriran je kod radnice koja je zaposlena u "Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" u tom gradu.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je direktor navedenog Doma Nikica Markić.

"Ona je iz Trebinja (RS), a svakodnevno na posao dolazi iz mjesta Berkovići (RS) iznas Stoca. Ona je mlađa osoba s oko 25 godina i nije imala nikakve simptome koji bi upućivali na mogućnost zaraze", ističe Markić zabrinut zbog situacije koja je zadesila tu ustanovu.

Osobe koje su s njom imale blizak kontakt kako naglašava su poslane doma u izolaciju, a u prostorijama ustanove je provedena dezinfekcija, te se provode sve potrebne mjere koje nalažu epidemiolozi i stručne službe.

"Ona je rehabilitator- edukator i s korisnicima u tom odjelu je imala redovit kontakt, zbog toga će se sada svi štićenici testirati", kazao je Markić za Klix.ba.

No, naglašava da zaražena radnica nije imala kontakt s gerijatrijom, odnosno odjelom na kojem su smještene satre i iznemogle osobe koje su i najugroženija od kontakta s Covid-19.

Koronavirus je kako nam je kazao kod radnice stolačkog doma utvrđen nakon testiranja svih radnika, koje je naložio Stožer Civilne zatište Hercegovačko-neretvanskoe županije u staračkim domovima i sličnim ustanovama koje se brinu o nemoćnim osobama.

Od svih osoba koje su u toj u stolačkoj ustanovi testirane kako tvrdi Markić nitko više nije pozitivan, ali su bliski kontakti poslani u izolaciju, te će im se testiranja kroz nekoliko dana ponoviti u dogovoru s epidemiolozima koji provode posebne mjere u toj ustanovi koja broji 155 korisnika.

Inače,  Hercegovačko-neretvanska županija najugroženiji u FBiH s više od 200 zaraženih osoba, zbog čega nadležne institucije provode restriktivne mjere u borbi protiv širenja zaraze, među kojima je izdana i naredba da se testiraju radnici i korisnici svih staračkih domova i sličnih ustanova koje se brinu o nemoćnim osobama.

Zbog teškog epidemiološkog stanja HBŽ je 10. travnja zabranio kretanje građanima izvan mjesta prebivališta, što je svojevrsna mjera zaštite od daljnjeg širenja koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije