Široki Brijeg

U srijedu u Širokom Brijegu počinje Mediteran Film Festival

20.08.2019.
u 16:25

U službenoj konkurenciji 20. izdanja Mediteran Film Festivala (MFF), koji počinje u srijedu u Širokom Brijegu, bit će prikazano 20 filmova (po deset kratkometražnih i deset dugometražnih dokumentaraca), a ukupno će u četiri dana širokobriješka publika moću uživati u 45 filmskih ostvarenja.

Po riječima direktora MFF-a Tomislav Topić, MFF je po svojoj relevantnosti drugi festival u državi, odmah iza Sarajevo Film Festivala.

''Cijelo vrijeme imamo priču prikazivanja, edukacije i stvaranja, i nakon dvadeset godina tu su vidljivi rezultati što potvrđuju i četiri filma domaćih autora koje ćemo gledati na dvadesetom izdanju festivala'', rekao je Topić na konferenciji za novinare.

U off programu domaćih autora tako će biti prikazana ostvarenja "Radio ganga" redatelja Zdenka Jurilja, glazbeni dokumentarac "Bure Bareta" Roberta Bubala, Maria Vukadina i Renata Tonkovića, futuristički dokumentarac "2068" Roberta Bubala i "Ljudi koji su sadili drveće" Zdenka Jurilja.

Što se tiče natjecateljskog programa, selektor Zdravko Mustać istaknuo je kako je imao iznimno težak posao između 260 prijavljenih filmova odabrati njih 20.

"Najveći broj filmova govori o migrantima koji putuju, ali i uzrocima tih događanja. Tu je i sklop tema o ratu u Siriji te o sukobu Izrael-Palestina. Iz zemalja koje nisu pogođene ratom - Španjolske, Francuske, Italije, tematski je blok malo širi, pa se autori bave i antropološkim i sociološkim temama, obiteljskim temama u kojima se autori kao protagonisti uključuju i pokazuju svoje sudbine ljudima", kazao je Mustać, dodavši da je Španjolska najzastupljenija po filmovima koji su i pristigli i odabrani.

Po njegovim riječima, neki od filmova koji će biti prikazani u Širokom Brijegu već su pobrali pohvale i privukli su pažnju na stranim festivalima, poput onog u Cannesu.

Marijana Mikulić članica žirija u kratkometražnoj konkurenciji, kazala je kako će teško biti izabrati najbolje filmove jer svaki ima svoju priču.

"Pogledala sam skoro sve filmove, neki od njih su mi ostavili grč u želucu i dosta su me emotivno uzdrmali kako ženu, majku, čovjeka", istaknula je Mikulić.

Festival će biti otvoren u srijedu, 21. kolovoza, u 21 sat u otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega. Nakon svečanosti otvaranja bit će prikazan film "Radio ganga".

Proglašenje pobjednika planirano je u subotu, 24. kolovoza, u 21 sat, nakon čega će festival zatvoriti novi igrani film Quentina Tarantina "Bilo jednom u Hollywoodu".

Generalni pokrovitelj festivala je HT Eronet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije