Posjetili smo bolničku kuhinju, vidjeli kako se odvija proces pripreme hrane, ali i nabave

U SKB Mostar svakoga dana u prosjeku spreme 1800 obroka za pacijente

10.03.2023.
u 09:45

Milić: Zbog nedostatka skladišnog prostora namirnice koje nabavljamo dolaze isključivo u tjednim količinama, a meso koje se koristi isključivo se preuzima uz veterinarski obrazac o zdravstvenoj ispravnosti

U fokusu svake zdravstvene ustanove je liječenje bolesnika, pružanje što bolje skrbi za njegovo zdravlje, piše Večernji list BiH. U segmentu cjelokupne slike jedne zdravstvene ustanove, ali i procesa skrbi za pacijente nisu zanemarive ni popratne aktivnosti koje potiču bolji i uspješniji ishod liječenja. Jedna od sastavnica uspješnog oporavka jest i prehrana bolesnika. Tako smo posjetili kuhinju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar gdje se svaki dan u prosjeku pripravi 1800 obroka.

Posebni režim prehrane

Uz standardne obroke, uz angažman dviju nutricionistica, Sveučilišna klinička bolnica Mostar posebnu brigu vodi o bolesnicima koji su na specifičnim režimima prehrane, a kojih je, nažalost, svakim danom sve više. Stoga se u ovoj kuhinji velika pozornost posvećuje i pripremanju obroka zdrave i nutritivno uravnotežene prehrane. U kuhinji Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, iako je bilo rano jutro, radno, pripremao se ručak za pacijente. Radi se u dvije smjene, a u kuhinji su zaposlene 32 osobe.

- Proces nabave namirnica, kuhanja, distribucije pa sve do samog posluživanja bolesnicima je dosta zahtjevan posao u koji je svakoga dana uključeno mnogo ljudi. Ono što je specifično za našu kuhinji jest da je riječ o, istina, građevinski dosta dotrajaloj zgradi, ali u kojoj se ispunjavaju sve higijensko-epidemiološke mjere kako bi hrana bila u prvom redu sigurnosno ispravna za jelo i konzumiranje - naglasio je u razgovoru voditelj Službe za prehranu bolesnika Vlatko Milić, ing. preh. tehnologije, koji nam je objasnio i funkcioniranje bolničke kuhinje. Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić više je puta u medijima isticao kako će, nakon završetka zgrade Pedijatrije, upravo izgradnja zgrade bolničke kuhinje biti jedan od vodećih prioriteta u daljnjem razvoju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Milić nam je u razgovoru kazao i kako je rad u kuhinji zapravo zahtjevan i odgovoran posao te dodao kako zbog nedostatka skladišnog prostora namirnice koje se nabavljaju dolaze isključivo u tjednim količinama. - Također, meso koje se koristi isključivo se preuzima uz veterinarski obrazac o zdravstvenoj ispravnosti - objasnio je Milić te istaknuo kako u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nikada nije zabilježen ni jedan slučaj bolničke infekcije kao alimentarna intoksikacija i gastroenteritis, odnosno neki oblik trovanja hranom koju su pacijenti jeli u bolnici. Sva hrana koja se servira pacijentima u obrocima pripremljena je istog dana.

Kontrola kvalitete namirnica

- Iako se pojedini pacijenti povremeno žale na bolničku hranu, što je zapravo svojstveno svim javnim bolnicama, sigurnosna i nutritivna vrijednost ono je na što stavljamo fokus te smo, imajući to u vidu, ponosni na sve što i kako činimo i radimo - istaknuo je Milić. - Uz potporu i rad naših djelatnika kuhinje, kao iz uz gotovo potpuno obnovljenu opremu koju koristimo u svakodnevnom radu u bolničkoj kuhinji, vjerujem da uspješno prkosimo svakodnevnim izazovima koji su pred nama. Zahvaljujući profesionalnom pristupu i kontinuiranoj edukaciji našeg kuharskog osoblja, kao i izrazitom naglasku na kontrolu kvalitete namirnica u nabavi postigli smo to da pacijentima svakoga dana poslužujemo obroke visoke gastronomske i nutritivne vrijednosti - zaključio je voditelj Službe za prehranu bolesnika Vlatko Milić i pokazao nam upravo pripremljene obroke za pacijente te otkrio što će biti na meniju za ručak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije