Potrebne uštede

U šest mjeseci za plaće u FBiH skoro 100 milijuna KM

25.08.2015.
u 06:45

Ne da troškovi administracije nisu smanjeni, nego su u ovoj godini i povećani za dva posto

Fadil Novalić od Nermina Nikšića nije naslijedio samo fotelju federalnog premijera nego i probleme koji se broje u stotinama milijuna maraka. Od preuzimanja dužnosti 31. ožujka ove godine Novalić pokušava pogasiti požare koje je ostavila bivša Vlada, a o kolikim se problemima radi govori i izvješće o izvršenju proračuna FBiH za prvih šest mjeseci ove godine.

Više od 7000 službenika

U ovome dokumentu gdje se navode i prihodi i rashodi Federacije BiH u oči upada podatak kako je na plaće više od 7048 službenika, koji su na federalnom proračunu, otišlo 99,5 milijuna maraka u samo šest mjeseci. Također, zanimljiv je podatak kako je ovaj iznos uvećan za dva posto, odnosno, za dva milijuna maraka. To bi značilo kako je 'platformaška' Vlada na odlasku zaposlila dodatni broj kadrova u administraciji prije odlaska s dužnosti. - Bruto plaće i naknade iznose 88,8 milijuna maraka, s porastom od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Naknade troškova zaposlenih (topli obrok, prijevoz, regres....) iznose 10,7 milijuna maraka i na istoj su razini izvršenja, kao i u prvom polugodištu 2014. - navodi se u dokumentu koji je prošloga tjedna usvojen na federalnoj Vladi. Iz ovoga akta se jasno vidi koliko Federacija ima problema s financijama, te kako se kriza svakodnevno produbljuje. Ono što će Novalić i ostali članovi Vlade morati raditi u vremenu koje pred nama jeste traženje prostora za dodatne uštede. Sudeći prema nekim stavkama, toga prostora ima još napretek.

Prostor za štednju

Za putne troškove u šest mjeseci je potrošeno 0,9 milijuna maraka, izdaci za energiju su iznosili 2,6 milijuna maraka, dok su izdaci za komunalne usluge bili 2,3 milijuna maraka. Za nabavu materijala i sitnog inventara je otišlo 4,1 milijun maraka, a izdaci za usluge prijevoza i goriva su 0,8 milijuna maraka. Ovo je sigurno prostor u kojem će se morati tražiti način za uštede jer podatak kako nabavu materijala i sitnog inventara plaćamo 4,1 milijun maraka sigurno nije nešto što je prihvatljivo u ovakvoj situaciji. Tu je i niz drugih troškova koji sigurno ne mogu biti prioritet. Za unajmljivanje imovine, opreme i nematerijalne imovine se izdvaja 3,5 milijuna maraka, izdaci za tekuće održavanje su 1,2 milijuna maraka, a posebne usluge i ugovorene usluge čak 7,2 milijuna maraka. Političkim strankama je u šest mjeseci isplaćeno 800.000 maraka. Federacija je još daleko od financijske stabilnosti, a bit će potrebno još mnogo ušteda, kredita i gospodarskih projekata kako bi se stanje normaliziralo i konačno postalo stabilno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije