Proces uspostave nove vlasti završen je u trima županijama

U sedam županija traži se rješenje za novu Vladu

18.02.2023.
u 21:00

Nova Vlada ustrojena u tri od ukupno 10 županija, a zanimljivost je činjenica da u svakoj od njih vlast obnaša drugačija koalicija stranaka

Proces uspostave izvršne vlasti na županijskoj razini zbog niza specifičnosti koje krase društveno-politički prostor Federacije ne ide svugdje ravnomjerno niti je moguće očekivati da će svaka od deset županija imati brzo ustrojenu Vladu, a nakon prošlogodišnjih općih izbora politička scena dodatno je usložnjena, pri čemu nerijetko većinu čini veći broj stranaka, piše Večernji list BiH.

Do sada je, podsjećamo, nova Vlada ustrojena u tri od ukupno 10 županija, a zanimljivost je činjenica da u svakoj od njih vlast obnaša drugačija koalicija stranaka. Pritom u dva slučaja broj političkih subjekata koji sudjeluju u vlasti prelazi pet.

Različiti akteri

Kada je riječ o ostalim županijama, u ovom se trenutku vode brojni razgovori različitih stranaka s cjelokupnog političkog spektra, dok u nekim primjerima razgovore vode dosadašnji politički partneri u vlasti, konkretno u Srednjobosanskoj županiji u kojoj su HDZ - HNS i SDA osvojili najveći broj mandata u novome sazivu županijske Skupštine. Uzimajući u obzir i činjenicu da su i do sada zajedno obnašali vlast, ova dva politička subjekta komuniciraju i vezano uz temu nove županijske Vlade.

Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik, nedavno je za Večernji list naveo kako HDZ i SDA razgovaraju o formiranju nove Vlade, međutim, dodao je kako SDA malo više inzistira na nekom čekanju da se provedu rezultati na višim razinama. Istodobno, kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u ovom trenutku jedino što je sigurno je činjenica će okosnicu vlasti činiti HDZ BiH - HNS. U ZHŽ-u HDZ će samostalno formirati vlast.

U kontekstu Tuzlanske županije, SDA, koji je u njoj pobjednička stranka, odnosno politički subjekt s najvećim brojem mandata, vodi proces uspostave nove izvršne vlasti.

Vlast bi u Sarajevskoj županiji i dalje trebale voditi stranke "trojke", a nakon što je dosadašnji premijer Edin Forto preuzeo ministarsku poziciju u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Naša stranka odlučila je kako će Nihad Uk, glavni tajnik Naše stranke, biti prijedlog za mandatara nove Vlade Sarajevske županije.

U Unsko-sanskoj županiji vlast bi trebale činiti stranke "osmorke", pri čemu u cijeloj priči treba uzeti u obzir i snagu koju ima politička opcija Pomak. Susjedna Hercegbosanska županija je pak u poziciji u kojoj bi okosnicu vlasti mogle činiti tri hrvatske političke opcije - HDZ BiH, HDZ 1990. i HNP. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije Dragan Konta potvrdio je u izjavi za Večernji list kako se obavljaju razgovori, primarno među tri politička subjekta HDZ BiH, HDZ 1990. i HNP. U kontekstu očekivanja ističe da se nada kako će se naći najbolje rješenje za sve.

Imenovanje

U Bosansko-podrinjskoj županiji formirana je prva postizborna Vlada na ovoj razini vlasti, a koju čini prilično šarolik spektar stranaka (NiP, SDP, Novi početak, Nova politička inicijativa, NES, Stranka za BiH, Nezavisna građanska lista i Bh. demokrati). Zeničko-dobojska županija druga je koja je dobila novu Vladu, a koju predvode Bh. inicijativa - Fuad Kasumović i SDP, a u kojoj je, u skladu s razgovorima i na višim razinama vlasti, HDZ BiH, kao legitimni pobjednik unutar hrvatskog biračkog korpusa, uspio zadržati obje ministarske pozicije koje po Ustavu pripadaju Hrvatima. Treća u nizu s novoizabranom Vladom je Posavska županija. Riječ je o prostoru u kojemu je HDZ BiH ostvario pobjedu, a nedavno je za novog/starog predsjednika Vlade izabran Đuro Topić. Inače, u sastavu Vlade nalazi se 8 ministara iz reda HDZ-a BiH i jedan iz SDP-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije