Virus H1N1 se širi

U Sarajevu još dva pacijenta zaražena svinjskom gripom

pacijent
09.02.2016.
u 07:00

Od početka siječnja 2016. godine u ovu službu primljeno je i liječeno 16 pacijenata s teškim oblicima upale pluća, od kojih je troje preminulo, a dokazana im je gripa A/H1pmd09.

Od 1. siječnja 2016. u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo (UKCS) pregledano je 127 pacijenata s gripoznim sindromom, piše Večernji list BiH.

“Od 127 pregledanih pacijenata, kod 18 ih je potvrđen virus H1N1. Trenutačno se u Klinici za infektivne bolesti od virusa H1N1 liječi 8 pacijenata”, priopćeno je iz UKCS-a. To znači da su u ovoj klinici od prošloga tjedna primljena dva nova pacijenta zaražena virusom H1N1. U BiH je u ovoj godini preminulo ukupno pet osoba s potvrđenim virusom svinjske gripe, od čega dvoje u Federaciji, a troje u RS-u.

- Sigurno je kako gripe ima, što potvrđuje i nekoliko hospitaliziranih pacijenata u UKCS kod kojih je bolest potvrđena i među kojima je, nažalost, u jednom slučaju bolest imala smrtni ishod. Drugi smrtni slučaj zabilježen je u KB Zenica. U svim ovim slučajevima bila je riječ o komorbiditetu nekog teškog kroničnog oboljenja ili stanja i gripe, odnosno komplikacijama gripe, te su iz tog razloga hospitalizirani, kazao je prim. dr. Željko Ler, voditelj službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

Iz ZZJZ su kazali kako nema mjesta za paniku. U Klinici za infektivne bolesti UKC RS Banja Luka liječi se ukupno 18 pacijenata sa sindromom gripe i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Od toga je pet pacijenata s potvrđenim nalazom gripe A/H1pmd09. U Službi intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS liječe se pacijenti s teškim oblicima gripe koji imaju i komplikacije poput teških oblika upale pluća.

Od početka siječnja 2016. godine u ovu službu primljeno je i liječeno 16 pacijenata s teškim oblicima upale pluća, od kojih je troje preminulo, a dokazana im je gripa A/H1pmd09. Ti pacijenti pripadali su rizičnoj skupini za razvoj teške kliničke slike s komplikacijama.

Podsjetimo, inkubacija virusa traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma, i 5 - 7 dana nakon pojave simptoma. Kod nekih ljudi, posebice djece i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, zaraznost traje i dulje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?