Ubrzan proces imunizacije

U RS-u za osam dana 34.800 građana cijepljeno prvom ili drugom dozom

cijepljenje
Damir Spehar/PIXSELL
26.07.2021.
u 18:47

U Republici Srpskoj je u posljednjih osam dana oko 34.800 građana cijepljeno prvom ili drugom dozom cjepiva protiv Covida-19, prema do sada dostavljenim podacima zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Imajući u vidu da je proces cijepljenja ubrzan, a da je odziv građana dobar, te da se cijepljenje odvija u zdravstvenim ustanovama diljem Republike Srpske, cijepljenih vakcinisanih građana svakodnevno raste", priopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike.

Do sada je u Republiku Srpsku ukupno isporučeno više od 943.000 doza cjepiva, od čega je dvije trećine nabavljeno sredstvima Republike Srpske, navedeno je u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su zaključkom Stožera za izvanredne situacije od 8. srpnja domovi zdravlja u RS-u zaduženi da organiziraju cijepljenje  građana protiv Covida-19 i produže radno vrijeme cijepljenih punktova, kao i da u skladu sa svojim planovima i rasporedima organiziraju cijepljenje bez zakazivanja termina.

U priopćenju se navodi da je u tom periodu prvom ili drugom dozom najviše građana, oko 6.750, cijepljeno u Domu zdravlja Banje luke, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je cjepivo primilo oko 3.400 građana, te Domu zdravlja Prijedor u kojem se cijepilo oko 3.190 ljudi.

"U Domu zdravlja Gradiška je vakcinisano oko 2.570 građana, u Domu zdravlja Laktaši više od 2.000 cjepljenih, a zatim slijede Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Dom zdravlja Doboj, Dom zdravlja Trebinje...", navode iz Ministarstva.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da se u Republici Srpskoj paralelno odvijaju proces masovne imunizacije bez zakazivanja termina na punktovima domova zdravlja, cijepljenje prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U priopćenju se navodi da je istovremeno organizovana i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u suradnji sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Gospodarskom komorom Republike Srpske.

 

"Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno cjepiva više proizvođača, a proces cijepljenja je ubrzan kako bi se odgovorilo na zainteresiranost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija za postizanje što većeg obuhvaća imunizacije", navodi se u priopćenju.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Alen Šeranić imenovao je i timove čiji je zadatak supervizija procesa cijepljenja u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u cilju što bolje organizacije na terenu i učinkovitog provođenja imunizacije.

Iz Ministarstva podjećaju da je ovo ministarstvo zaključkom Stožera za izvanredne situacije zaduženo da, u suradnji sa Institutom za javno zdravstvo Srpske i Republičkom upravom za inspekcijske poslove, formira timove za superviziju procesa cijepljenja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom poziva građane da se odazovu na cijepljenje protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te doprinesu što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?