Banja Luka

U RS-u testirano 211 uzoraka, 31 osoba pozitivna na koronavirus

29.06.2020.
u 12:51

Vršitelj dužnоsti dirеktоrа Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе Brаnislаv Zеljkоvić izјаviо је dаnаs da je još 31 osoba pozitivna na virus korona u tom bh. entitetu, nakon što je testirano 211 uzoraka te apelirao da se poštivaju mjere, posebno u poslovnim subjektima.

Zeljković je nа kоnfеrеnciјi zа nоvinаrе u Bаnjoj Luci naveo dа se uočava da je u onim lokalnim zajedicama u RS-u, gdje se nisu pridržavali mjera, došlo do širenja virusa, navodeći primjer Hercegovine.

Institut je predložio Stožeru za vanredne situacije nove mjere, a to je da se raspuste republičke karantene, s tim da se zaražene osobe šalju u kućnu izolaciju.

- U narednom razdoblju sve novoregistrirane osobe bit će u kućnoj izolaciji uz procjenu kliničke slike – naveo je on.

Liječnica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je rekla da su trenutačno u tom bh. entitetu 2.232 pozitivne osobe, a testirano je njih 36.000.

- Zadnjih nekoliko dana najviše pozitnih osoba na Covid-19 vezano je za regiju Trebinje, a u vezi su s radom u jednoj tvrtki – rekla je ona i navela da je neophodno striktno poštivanje mjera suzbijanja koronavirusa.

U RS-u su trenutačno 133 osobe hospitalizirane, najviše u Prijedoru, a pet oboljelih od koronavirusa je na respiratorima.

- Većina je blaže kliničke slike, ali to ne znači da nekontrolirana epidemija ne bi dovela do težih kliničkih slika i smrtnih slučajeva – rekla je Aćimović. 

Od ukupnog broja zaraženih 59 posto je trenutačno oporavljenih u RS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?