Poruka dr. Tedrosa Adhana Ghebreyusa preko Večernjaka

U rodnoj Etiopiji brat mu je umro pred očima, tada se zakleo da će liječiti svijet

11.06.2020.
u 15:50

Kada je u Večernjem listu BiH obznanjeno da će se na manifestaciji Večernjakov pečat obratiti dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, mnogi su ostali iznenađeni. Činjenica je da je Večernjakov pečat u prošlosti došao do američkog predsjednika Billa Clintona, predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka, filmskih zvijezda Angeline Jolie i Armanda Assantea, eurovizijskog pobjednika Tota Cutugna i brojnih drugih. Međutim, u jeku pandemije koronavirusa doći do najvažnije osobe na svijetu koja je proglasila početak pandemije i ujedinila svijet u zajedničkoj borbi, to su rijetki očekivali. Ali, uspjelo se. Direkcija je nazvala WHO, a s druge strane javio se glasnogovornik, i to ni manje ni više nego naš čovjek iz BiH Tarik Jašarević, i na kraju se realizirala poruka državi BiH, zemljama okružja i čestitka laureatima Večernjakova pečata od dr. Tedrosa. Iako je nemoguće pronaći da se najvažnija osoba na svijetu u ovom trenutku na ovakav način obraća jednoj zemlji i njezinu susjedstvu, ako se znaju počeci dr. Tedrosa i njegov senzibilitet za zemlje koje su puno propatile u prošlosti, onda to nije nikakvo iznenađenje.

Specijalist za bolesti

Počeo je kao siromašni dječak iz Etiopije. Imao je sedam godina kada je gledao kako njegov dvije godine mlađi brat umire od zarazne bolesti. Vapila je obitelj toga dana, iščekivala liječnika da pomogne dječaku, ali nikog nije bilo. Danas 55-godišnji Tedros tog dana odlučio je krenuti u borbu za bolju zdravstvu njegu, prvo u svojoj Etiopiji, a danas na čelu Svjetske zdravstvene organizacije.

- Nisam želio prihvatiti pravilo da netko mora umrijeti samo zato što je siromašan, kao što je tada bila moja obitelj - često zna reći. Studirao je u Velikoj Britaniji i postao specijalist za zarazne bolesti, a između 2005. i 2012. bio je ministar zdravstva u Etiopiji. Stvorio je zdravstvenu zaštitu kakva bi, da je bila u njegovu djetinjstvu, spasila mu brata. U sedam godina mandata izgradio je 3500 lokalnih domova zdravlja, zaposlio 38 tisuća pomoćnih medicinskih djelatnika za njegu u ruralnim područjima zemlje, broj medicinskih fakulteta povećao s 3 na 33, smanjio stopu smrtnosti od tuberkuloze za 74 posto, malarije 64 posto i HIV-a za čak 90 posto. Prozvali su ga čudotvorcem iz Etiopije koji je uvjerljivo dobio glasove za novog šefa WHO-a 2017., a zanimljivo je da se u Etiopiji prosvjedovalo, i to zbog specifičnog razloga, a to je što dr. Tedros pripada etničkoj skupini Tigray koja predstavlja samo šest posto stanovništva Etiopije. Smetalo je to pripadnicima Amharena i Oromoa, a stručnjaci za vanjskopolitičke odnose znaju koliki animozitet vlada među tim skupinama. Također, te skupine ga napadaju jer smatraju da nije dovoljno brzo reagirao na epidemiju kolere u toj zemlji, kada je najveći broj pripadnika tih skupina preminuo.

Mjere daju rezultate

I danas ima kritičare, a američki predsjednik Donald Trump upravo je u koronakrizi zavrnuo ventil Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Međutim, bilo je i prije ove krize pitanje dana kada će Trump to uraditi jer od dolaska na vlast to najavljuje. Ali, koliko je Trump mjerodavan kada je riječ o zdravstvu, potvrđuje činjenica da je, kada se korona počela širiti, ismijavao taj virus, da bi danas imao više od 2 milijuna zaraženih i više od 100 tisuća preminulih i 30 milijuna radnika na ulici. Na dr. Tedrosu vrijeme je velike neizvjesnosti. Koronavirus i dalje hara svijetom, no mjere WHO-a daju rezultate u onolikoj mjeri koliko ih se države pridržavaju. U BiH, Hrvatskoj i susjedstvu rezultati pridržavanja mjera su vidljivi, a kako je u nekim zemljama epidemiološka situacija stabilna, planiraju se i ljetni događaji. - Zadovoljstvo mi je biti večeras s vama, na događaju koji slavi postignuća u različitim područjima života u BiH. Nažalost, sva ova područja pogođena su pandemijom COVID-19 - kazao je na Večernjakovu pečatu dr. Tedros. I nama je bilo veliko zadovoljstvo dočekati ga na događaju godine u BiH, a još će veće zadovoljstvo biti dočekati dan kada će vrijedni Etiopljanin, šef WHO-a, proglasiti i kraj pandemije. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?