Demografske mjere

U Ravnom za dijete i 8000 KM, za kuću u Čitluku besplatna dozvola

17.03.2021.
u 19:59

Jačanje demografske politike kroz razne olakšice, poticaje, jednokratne naknade, subvencije… smjer je kojim su u posljednje vrijeme krenule brojne općine u Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Kako bi olakšala roditeljima, Općina Čitluk odlučila se na jednokratnu pomoć za novorođenčad u iznosu od po 200 KM za prvo i drugo novorođeno dijete. Jednokratna novčana potpora za treće novorođeno dijete iznosi 300 KM, 500 KM za četvrto, a 1000 KM za peto i svako sljedeće dijete.

Praksa se nastavlja

Riječ je o visini naknade koja je za novorođenčad isplaćivana i prošle godine te će ta praksa, prema riječima načelnika Čitluka Marina Radišića, biti nastavljena i u ovoj godini. Općina potiče obitelji i na samostalan život kroz olakšice prigodom gradnje kuće. Naime, svi koji žive u općini Čitluk i počinju graditi kuću oslobođeni su do 200 kvadrata za građevinsku dozvolu. Sa subvencioniranjem kupnje stanova ili gradnje kuće krenuo je i Grad Čapljina. Tako putem javnog poziva za sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji na području Grada Čapljine dodjeljuje se 100 KM po četvornom metru na nekretnine do 75 kvadrata osobama do 35 godina starosti. Protekle godine ovu subvenciju ostvarilo je više od 100 mladih obitelji, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 600.000 KM. Lokalna vlast u Čapljini sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, za što se izdvaja 500.000 KM godišnje. Svako dijete koje se upisalo u prvi razred osnovne škole na području Grada Čapljine besplatno je dobilo nove udžbenike za tekuću školsku godinu, a srednjoškolci po 200 KM bespovratnih sredstava. Redovitu novčanu pomoć ostvaruju i obitelji s četvero i više djece, dok je svim učenicima osiguran besplatan prijevoz do škole i natrag. Kada je u pitanju HN županija, najpovoljnije uvjete za mlade obitelji trenutačno ima općina Ravno, koja za svako prvo i drugo rođeno dijete daje naknadu od 1000 KM, za treće dijete roditelji će dobiti 2000 KM pomoći, a za četvrto čak 3000 KM. Iako zvuči nestvarno, obitelj koja se u ovoj općini oduči na peto dijete od Općine može očekivati pomoć u visini od 5000 KM, a za šesto čak 8000 KM. Uz to, mladima je osiguran posao i smještaj.

Kada je riječ o Zapadnohercegovačkoj županiji, situacija s jednokratnim novčanim pomoćima ujednačenija je nego što je slučaj u susjednoj joj HN županiji.

Potpora studentima

Naime, u ovoj županiji svaka nezaposlena majka ima pravo na rodiljsku naknadu, dok zaposlene žene primaju od 80 do 100 posto plaće. Također, za svako novorođeno dijete nezaposlene majke imaju pravo na jednokratnu pomoć u visini od 500 KM, a zaposlene 300 KM od Županije. Gradovi Široki Brijeg i Ljubuški te Općina Grude daju po 500 KM jednokratne pomoći svakoj rodilji. Uz pomoć za svako dijete, općine i gradovi na području Zapadnohercegovačke županije uvode i niz drugih mjera u cilju olakšanja života mladim obiteljima. Tako je Županija osigurala besplatne udžbenike, Županija i općine i gradovi snose troškove prijevoza učenika. Subvencionira se boravak djece u vrtićima, kako gradskima tako i privatnim. Grad Ljubuški od prošle godine uveo je pravo jednokratne novčane pomoći svim studentima s prebivalištem na njegovu području. Također, od ove godine uvodi subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade bračne parove. U proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu za te je namjene planirano 200.000 KM.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?