nevenko barbarić, načelnik općine ljubuški

U radove u središtu općine ulaže se 3,5 milijuna KM

13.02.2018.
u 14:17

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić u intervjuu za Večernji list, u povodu obilježavanja Dana općine Ljubuški, govori o planovima u ovoj godini. Barbarić se osvrnuo i na financijsko stanje, odnosno činjenicu da je ova općina dvije godine zaredom rebalans proračuna radila zbog suficita sredstava. Podsjetio je i na činjenicu kako je Općina Ljubuški od ove godine uvela pomoć za novorođenu djecu u visini od 500 KM po djetetu. U jednom od pitanja načelnik Barbarić objasnio je i zašto Ljubuški još uvijek nije dobio status grada te izrazio nadu kako će to uskoro biti promijenjeno.

Kakvo je financijsko stanje općine Ljubuški? Dvije godine zaredom rađen je rebalans zbog suficita. Što je povećalo prihode?

- Ako uspoređujemo prihode općine Ljubuški u proračunskim godinama 2016. i 2017. u odnosu na prethodno razdoblje, moramo biti zadovoljni. U pravu ste za obje godine. Imali smo suficit u prosjeku za oko 0,5 milijuna maraka. Razlozi za toliki suficit su povećanje prihoda od PDV-a za oko 500.000 KM, primjenom rezultata popisa stanovništva iz 2013.godine, te činjenica da ova županijska Vlada u cijelosti transferira namjenska sredstva iz proračuna Zapadnohercegovačke županije, kao i druge grantove predviđene proračunom, što ukupno rezultira iznosom većim od 800.000 KM na razini godine u općinskom proračunu. Tu su i sredstva koja dobivamo na različitim natječajima federalne razine vlasti, Vlade RH, kao i međunarodnih organizacija u BiH. Uz navedeno, svakako moram naglasiti i dobru uplatu općinskih prihoda.

Posljednjih godina Ljubuški je veliko gradilište. Što je napravljeno, a što se planira u ovoj godini?

- Kad govorimo o investicijama i planiranom u 2017., u cijelosti smo ispoštovali sve stavke planirane proračunom prema svim korisnicima, a suficit je rebalansom usmjeren prema infrastrukturnim projektima. U samom gradu ističem uređenje dijela prometnica, nogostupa i javne rasvjete u iznosu većem od 800.000 KM. Radi se na objektu kinodvorane, a u rad smo pustili i objekt za djecu s poteškoćama u razvoju. Naša županija nam je pomogla, kroz projekte UNDP-ja, uraditi škole u Miletini i Cernu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma značajno je pomoglo u nastavku uređenja Kravica, odnosno u izgradnji javne rasvjete i upravne zgrade. Uz navedeno, ističem i više od milijun KM uloženih u različite projekte naših mjesnih zajednica, od uređenja poljske infrastrukture do lokalnih cesta te projekte za sve druge potrebe naših građana. Kad govorimo o planovima za 2018., u samom gradu planira se realizacija projekta proširenja trga, gradnja sportskih terena, uređenje prometnica i parkirališnog prostora oko i iza škole Marka Marulića. Riječ je o jednom uistinu lijepom projektu. Zatim je u planu izgradnja kružnog toka na raskrižju prema Domu zdravlja, dovršetak nogostupa istočne obilaznice, izgradnja dijela javne rasvjete te nastavak uređenja parka. Vjerujem da će do kraja ljeta i kinodvorana biti u funkciji. Sve je spremno za početak realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade Vijećnice i Policijske uprave Ljubuški te izgradnju podzemne garaže s proširenjem Trga dr. Franje Tuđmana. S našom županijom pripremljen je projekt rekonstrukcije fasade i krovišta općinske zgrade. I ove godine oko milijun KM planiramo uložiti u različite projekte po našim mjesnim zajednicama. Ovdje bih istaknuo i dva projekta u samome gradu, gdje Općina nije nositelj investicije, ali ipak značajno utječu na izgled i ukupno funkcioniranje grada, a to su dogradnja i rekonstrukcija zgrade Suda i dovršetak radova na hotelu “Bigeste”.

Općina Ljubuški jedna je od rijetkih koja ima dva staračka doma, hospicij i centar za djecu s posebnim potrebama?

- To su uistinu četiri vrlo lijepa i vrijedna objekta, u punom kapacitetu na raspolaganju potrebitima, na različite načine od velike pomoći našim građanima. Koristim još jednu priliku zahvaliti svima koji su nam pomogli i podsjetiti naše građane da je i Općina Ljubuški u ove objekte uložila znatna sredstva.

Uz rekonstrukciju PU Ljubuški i zgrade općine, u planu je gradnja podzemne garaže i proširenje trga. Što je s tim projektom? Koliko će on koštati i kad će biti završen?

- Ukupna vrijednost investicije je oko 3,5 milijuna maraka, a financirat će se sredstvima Općine Ljubuški, JP Parkovi i Vlade ZHŽ-a. Početak radova planiran je za svibanj ove godine, a radovi bi trebali trajati oko dvije godine, ovisno o raspoloživim sredstvima. Podsjetit ću da se radi o nadogradnji objekta s potpuno novim arhitektonskim izgledom, što će osigurati potrebni prostor i Općini Ljubuški, ali i PU Ljubuški. Realizacija projekta garaže rješava dio prostora za parkiranje u središtu grada, ali i stvara mogućnost za proširenje Trga dr. Franje Tuđmana.

Spomenuli ste kinodvoranu. U kojoj su fazi radovi?

- Nositelj projekta je JP Parkovi Ljubuški. Već sam rekao da je planirano krajem ljeta objekt staviti na raspolaganje našim građanima. Ostaje otvoreno pitanje nabave i montaže dijela opreme.

Pri kraju su i radovi na hotelu “Bigeste” Kad se planira otvorenje?

- Prema planovima investitora, dovršetak radova se planira do početka ljeta. Već sad se vidi da će sredina dobiti jedan uistinu lijep objekt, sadržaj koji nam je godinama nedostajao.

Općina Ljubuški od ove godine uvela je pomoć za novorođenčad. Na koji način će biti raspoređen novac i koliko je planirano za to u proračunu za ovu godinu? Planirate li ubuduće veća izdvajanja u ove svrhe, s obzirom na to da općina godinama bilježi negativan prirodni prirast?

- Iako pomoć rodiljama nije naša zakonska obveza, proračunom za 2018. obvezali smo se osigurati 500 KM za svako novorođeno dijete. Prema statističkim pokazateljima iz prethodnih godina, smatram da će se iz proračuna u te svrhe izdvojiti oko 130.000 KM. Bili bismo sretni da rebalansom proračuna ovu stavku na kraju godine i premašimo.

Velik broj stanovnika općine Ljubuški podigao je koncesiju na smilje. Budući da je upitno kako će ova priča završiti, jeste li razmišljali o prenamjeni, odnosno hoće li oni koji su uzeli koncesije iste moći prenamijeniti?

- Općina Ljubuški je uistinu prva u okruženju pripremila zemljište za postupke koncesije, omogućila po vrlo povoljnim uvjetima korištenje tog zemljišta. Iako odluku o prenamjeni donosi Općinsko vijeće, uvjeren sam u pozitivan ishod eventualnih zahtjeva za prenamjenu, jasno, sve sukladno važećim zakonskim propisima.

Kakva je gospodarska slika Ljubuškog? Ima li najava novih ulaganja?

- Iz godine u godinu bilježimo blagi porast radnih mjesta, ima investicija, ali ipak nedovoljno, zbog čega ne možemo biti zadovoljni trenutačnom situacijom. Pravimo iskorak u turizmu, međutim, poljoprivredna proizvodnja, uz silan trud, još uvijek ne omogućava život dostojan čovjeka i vremena u kojem živimo. Ukratko, nedostaje nam kvalitetnih radnih mjesta. Cijena rada je relativno niska, što su i ključni razlozi odlaska ljudi, pa i lošije demografije.

Suradnja ljubuške općine s višim razinama vlasti?

- Suradnja s ovom županijskom Vladom je uistinu partnerska, uz maksimalno uvažavanje. Kad govorimo o suradnji s federalnom razinom, napravljen je pozitivan iskorak u odnosu na bivšu federalnu Vladu, ali ipak to još uvijek nije dobro, ne mogu biti zadovoljan.

Obnova Tvrđave hercega Stjepana Kosače se često spominje. Što je s tim projektom?

- Već sam isticao da Kula herceg Stjepana za nas Ljubušake ima uistinu veliko povijesno značenje. Ona u konačnici krasi i naš grb, a zasigurno je i veliki turistički potencijal. Radimo dio projektne dokumentacije, što je i uvjet za početak radova, ali i kandidiranje ovoga objekta na različite razine ili natječaje prekogranične suradnje. Vjerujem da smo konačno otklonili sve zapreke koje su nas ograničavale prethodnih godina da se ozbiljnije bavimo ovim objektom.

U kojoj je fazi trenutačno postupak povratka Duhanske stanice?

- Općina Ljubuški ne može i neće odustati od zahtjeva za povrat u svoje vlasništvo ovog uistinu vrijednog prostora koji se nalazi u samom gradskom središtu. 
Sad se čeka dovršetak sudskog procesa te vjerujem da više ne postoje nikakve zapreke, od političkih ili bilo kojih drugih, da Općina ponovno raspolaže tom imovinom.

Zapadna obilaznica jedan je od projekata planiranih još 1972. godine. Prije nekoliko godina ponovno je pokrenut ovaj projek. Je li zatvorena financijska konstrukcija?

- Uradili smo kompletnu dokumentaciju, vrlo blizu smo i rješavanju pitanja financiranja. Dakle, Ceste FBiH preuzele su obvezu, odnosno osigurale jedan dio sredstava, a u idućih nekoliko mjeseci znat ćemo i rezultate pregovora koji se vode glede zatvaranja ukupne financijske konstrukcije. Vjerujem da bi postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa mogao krenuti već ovog ljeta. U svakom slučaju, za nas Ljubušake, za ukupnu sigurnost i protočnost prometa, zapadna obilaznica je vrlo bitna prometnica, a podsjetit ću da je prvi put planirana 1972.

Zašto Ljubuški još nije dobio status grada?

- Odradili smo zakonom propisanu proceduru, napravili vrlo kvalitetan zahtjev. Federalna Vlada dala je pozitivno mišljenje, zahtjev ima potporu Odbora federalnog Parlamenta. Čeka se završni čin usvajanja zakona na federalnoj Vladi i Parlamentu. Vjerujem da su posljednja događanja i politička neslaganja na federalnoj razini razlog kašnjenja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?