VELIKI ČETVRTAK

U prvostolnici bez naroda proslavljena misa Večere Gospodnje

09.04.2020.
u 18:47

Na Veliki četvrtak, 9. travnja, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova skromno je i bez naroda proslavljena misa Večere Gospodnje, piše Nedjelja.ba.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup vrhbosanski koadjutor mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Vinka kard. Puljića, te provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i još osam svećenika među kojima su bili generalni vikar mons. Slađan Ćosić, rektor katedrale mons. Ante Meštrović, generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević te katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić.

Duhom smo zajedno

Na početku mise mons. Vukšić je zahvalio djelatnicima BHRT-a i Radio Marije BiH koji su izravno prenosili euharistiju te naglasio "kako smo večeras duhom svi zajedno iako smo fizički daleko jedni od drugih“. 

„Duhom smo zajedno da proslavimo euharistijsku molitvu i zahvalu Kristu na Veliki četvrtak, na dan kad je nastala euharistija, na dan kada je nastao svećenički red i kad je Isus u istom činu, zajedno s dva sakramenta, dao svoju zapovijed bratske ljubavi svojim učenicima po rečenici 'primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih'. Ovo je rođendan sakramenta euharistije, rođendan sakramenta svetoga reda i rođendan kršćanske bratske ljubavi“, rekao je mons. Vukšić ističući da je Isus sve to učinio da u sakramentu euharistije ostane s nama nakon odlaska s ovoga svijeta.

„Osim što je prisutan u euharistiji, i osim što je duhovna hrana, Isus je želio ostati djelatan kao Veliki Svećenik kroz one koji ga uprisutnjuju u euharistiji, na način naviještanja riječi Božje i dijeljenja drugih milosti Božjih“, ustvrdio je nadbiskup koadjutor i dostao da je sakrament svećeništva prvenstveno sakrament klanjanja Bogu Ocu, po mogućnosti onako kako je to Isus sam činio.

Potom je istaknuo kako je sakrament služenja braći i sestrama velika čast za svećenike, ali i velika obveza „koju vršimo u strahu Božjem, koju vršimo u duhovnoj brizi za svu braću i sestre po mogućnosti kako je to Isus činio“. 

„Ovo je večer u kojoj mi svećenici zahvaljujemo Bogu za dar svećeničkoga poziva kojima smo bez ikakvih zasluga obdareni. Kao što nam je dao fizički život, dao nam je i oblik duhovnoga života, naravno po našem pristanku. Dok zahvaljujemo molimo Gospodina da nas sve blagoslovi i molimo jedni za druge da ustrajemo i u pobožnosti i u vjernosti  te da stalno rastemo u dobroti i svetosti. Ovo je dan u kojemu je nastala svećenička služba u Isusovoj crkvi. To je jedna od rijetkih službi na ovome svijetu koja je uspostavljena prvenstveno radi dobrote drugih i njihova spasenja, ne zaboravljajući svoje spasenje naravno“, dodao je mons. Vukšić te podsjetio kako je Veliki četvrtak dan kada su svi vjernici pozvani moliti za svećenička zvanja kako bi Gospod blagoslovio zajednicu duhovnim zvanjima.

Duhovni virus koji razara duše

Govoreći o „nevidljivom virusu“ koji je napravio situaciju da nema naroda Božjeg u crkvama istaknuo je postojanje i jednog drugog virusa kojeg je nazvao duhovnim. 

„Duhovni virus rastače dušu suvremenoga čovjeka i duše vjernika i vjerničke zajednice pa se vrlo često pojavljuju i pusti oltari na mnogo strana svijeta. Danas imamo nažalost praznu crkvu te pun oltar, Bogu hvala. Molimo Božje milosrđe da se narod u crkve vrati što prije te  da oltari nikada ne ostanu pusti“, rekao je na kraju mons. Vukšić te završio homiliju kratkom molitvom Bogu da se zajednica širi i da joj Bog uvijek dadne svećenika koji će zajednici služiti po Isusovu primjeru.

Potom je molitvu vjernika uputila č. s. Zrinka Barišić.

Ove godine, zbog izvanredne situacije s pandemijom koronavirusa te odlukama Kriznog stožera Federacije BiH nije upriličeno pranje nogu vjernicima, po uzoru na Isusovu gestu pranja nogu dvanaestorici apostola.

Liturgijsko pjevanje animirao je regens chori vlč. Marko Stanušić.

Euharistiju u izravnom prijenosu, kao i prethodnih dana, komentirao je đakon vlč. Vedran Ćosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?