UPOZORAVAJU IZ SAVEZA SINDIKATA

U protekle tri godine u RS smrtno stradalo 30 radnika

pixell
28.04.2020.
u 09:16

U zadnje tri godine u Republici Srpskoj (RS) je smrtno stradalo 30 radnika – upozorili su danas iz Savez sindikata.

Samo u prošloj godini bila je 91 teža ozljda na radu i osam smrtnih slučajeva.

Iz Sindikata naglašavaju da već duže vrijeme ukazuju na činjenicu da postoje brojni poslodavci koji samo prividno osiguravaju zaštitu na radu s ciljem poštivanja zakonskih propisa i izbjegavanja eventualnih kazni, a ne radi stvarne zaštite zdravlja radnika i sigurnosti na radu.

- Ulaganje u zdrave radne uslove i adekvatnu zaštitu na radu nije trošak, već najbolja investicija – navodi se u priopćenju iz Saveza sindikata u povodu Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu.

Ističu da je u sadašnjim uvjetima pandemije korona virusa najbitnije da se sačuvaju životi i zdravlje radnika.

Stoga pozivaju na poslodavce na dosljednu primjenu Zakona o zaštiti na radu, kao i odluka nadležnih republičkih i lokalnih tijela vlasti i institucija.

- Naše aktivnosti u budućem razdoblju bit će usmjerene kako bi se u RS usvojila strategija sigurnosti i zdravstva na radu koja je potrebna za sve radnike. Tim dokumentom bi se jasno definirali pravci djelovanja u ovoj oblasti, a sve s ciljem očuvanja zdravlja radnika i manjeg broja smrtnih ozljeda na radu – istaknuli su iz Saveza sindikata RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?