Nesvakidašnje vremenske pojave

U prosincu se pojavila zmija, voćke cvjetaju, a meteorolozi najavljuju ledeni siječanj

ilustracija
29.12.2018.
u 12:00

Kraj je prosinca. Zima je i kalendarski stigla. Nastavak bi išao u smjeru da životinje spavaju zimskim snom, međutim, kako se vremena mijenjaju, tako ni ova zima nema sve odlike onakve kakvu pamte stariji žitelji. Prije nekoliko desetljeća bilo bi pravo čudo vidjeti, primjerice, zmiju zimi. Sada ni to više nije iznenađenje, piše Večernji list BiH.

U Grudama je zabilježena neotrovna zmija koja se jedva kretala, ali dovoljno da, ako joj neki nesavjesni putnik ne naškodi, ode negdje na sigurno. Narodna vjerovanja kažu da pojava zmije zimi, i to na kraju prosinca, nije dobra za vrijeme i ukazuje na neku prirodnu posljedicu.

Neuobičajeno

- Rijetkost je to bilo vidjeti u prosincu. U studenom ih je znalo biti, pa onda u veljači kada se već ide prema proljeću, ali u prosincu ili siječnju rijetkost. Iako je veljača postala oštrija po količinama snijega nego ostali zimski mjeseci. Mi smo, kad bismo je vidjeli u studenom ili veljači, tumačili to kao znak jače zime, ali može ona upozoravati i na jača kišna nevremena koja će donijeti poplave. A može biti da je izišla iz svog skloništa jer je predosjetila raniji dolazak proljeća. Mi možemo samo nagađati, isto kao što smo nekad radili. Vrijeme će odraditi svoje onako kako je naumilo, ali, opet kažem, nije uobičajeno - kaže nam stariji žitelj Gruda s kojim smo prokomentirali ovu pojavu. Nije samo pojava jedne zmije zbunjujuća. Nedavno su neki poljoprivredni proizvođači obavijestili da su im voćke procvale, unatoč činjenici da traje zima. Što će se događati u idućoj godini, zasad je nepoznato, premda je Europski centar za srednjoročne prognoze i njihov ECMWF model u dugoročnim prognozama najavio hladne valove već od nove godine. Neovisni meteorolog Zoran Zadro ističe kako se tu ne radi o nečem što se ranije nije događalo, stoga se tako treba i odnositi prema vremenu te se pridržavati uputa mjerodavnih službi. Također upozorava i na hladni val.

Europa pod snijegom

- Novi eps za sredinu siječnja prikazuje dolazak hladnih prodora u Europi i Sjevernoj Americi. Jačanje anticiklonalnih blokova nad Antarktikom, Grenlandom, Islandom te Britanskim otočjem daje opciju velikom dijelu Europe za hladno i u mnogim njezinim dijelovima snježno vrijeme. Pred nama je pregršt svakakvih vremenskih događanja od 1. do kraja 3. mjeseca - napisao je u svojoj analizi prof. Zadro. Strani instituti poput Yr.no i Accuweathera nestabilnosti najavljuju od kraja idućeg tjedna, ali ih ni oni još ne uspijevaju ustabiliti jer su u jednom danu potpuno promijenili čak tri prognoze za tjedan dana, stoga i one trodnevne valja uzeti s dozom opreza.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije