DARIO PUŠIĆ

U program rada Vlade HNŽ-a ubaciti Zakon o sportu u HNŽ-u

Dario Pušić
28.02.2016.
u 14:17

Na 14. sjednici Skupštine HNŽ-a održanoj dana 26.2.2016 g. zastupnik Dario Pušić uputio je inicijativu prema Vladi HNŽ-a i Ministarstvu prosvjete, kulture i sporta da u program rada Vlade za 2016. godinu uvrsti Nacrt zakona o sportu te utemeljivanje Županijskog sportskog saveza. Pušić je aktualizirao i pitanje Športskog saveza HNŽ-a, kao i još neka pitanja, što je bio povod za razgovor s ovim zastupnikom, prenosi Prvi.tv

Kako komentirate da Zako o sportu u HNŽ-u do sada nije usvojen?

Zakon o sportu može predložiti resorno ministarstvo, zastupnik ili se na građansku inicijativu stavi u proceduru, očito do sada nije bilo ni želje ni volje da se taj zakon usvoji, ja se nadam da će Vlada uvažiti moj prijedlog te da će uskoro Nacrt zakona o sportu biti na dnevnom redu Skupštine HNŽ-a te nakon toga na javnim raspravama. Svi mi zastupnici, ministri kao i sportski djelatnici moramo se potruditi da nađemo način kako pomoći sportu, napraviti učinkovit zakon koji će biti od koristi svim sportašima i sportskim kolektivima.

Što je sa formiranjem Županijskog sportskog saveza?

Smatram da je formiranje Županijskog sportskog saveza iznimno bitno zbog sustava financiranja sporta, te određivanja kriterija uspješnosti. Danas sportski kolektivi funkcioniraju kao udruge građana tako da tu ima svega i svačega raznih fiktivnih društava koja dobijaju sredstva iz proračuna a u stvarnosti ne postoje. Mislim da strategija naše županije prema sportu treba biti razvoj mladih sportaša i nagrađivanje uspješnih. Moramo razlikovati vrhunske rezultate od prosječnih, ne mogu svi biti u istom košu, a to treba biti zadatak Županijskog sportskog saveza kojeg naša županija još nema.

Infrastruktura u Mostaru za športaše nije na visokoj razini, a sponzora je sve manje. Gdje je rješenje?

Sportaši u Mostaru i BiH nemaju adekvatne uvjete za rad, infrastruktura je zastarjela ili ne postoji, svima nam je poznata priča o dvorani u Mostaru. Sponzori nemaju nikakvog interesa ulagati u sport, to im je samo dodatni trošak nemaju nikakve olakšice ako pomažu sportaše, a državna TV gotovo da i ne prati sport. Smatram da treba naći neko riješenje za financiranje sporta, možda sponzorima sportaša i sportskih kolektiva porez na dobit umanjiti za iznos koji su oni uložili u sport, treba potaknuti državnu televiziju da više domaćeg sporta bude u njihovom programu, a državne institucije se više trebaju brinuti da poprave infrastrukturu.

Unatoč ovakvom stanju u gradu, Mostar ima niz vrhunskih sportaša...

Svi se slažemo da da je Hercegovina prepuna talenata te u posljednje vrijeme naši sportaši postižu vrhunske rezultate na europskim i svjetskim natjecanjima koji su najbolji promotori našega grada i države Igor Karačić i Marino Marić, Bojan Bogdanović, Marin Čilić, Ivan Dodig, Damir Beljo, Marin Brkić, Jelena Pehar sportaši su koji su napravili vrhunske rezultate u sportu te tako promovirali naš Grad i Državu. Uzet ću za primjer prije godinu dana kada su dva brata Ivan i Igor Karačić na SP 2015 godine u igrali jedan protiv drugog za dvije reprezentacije, cijeli svijet je o tome pričao.

U BiH prigovaraju kako Hrvati iz Hercegovine igraju za Hrvatsku, a ne za zemlju iz koje dolaze. Kako to komentirate?

U Hrvatskoj se sustavno radi s mladima u sportu te u većini sportova u Hrvatskoj rade se okupljanja te kampovi reprezentacija već od najmlađih uzrasta. U BiH sportu sustav uopće ne funkcionira i sasvim je normalno da Karačić, Marić, Bogdanović, Čilić i ostali koji od 13 do 17 godine zabilježe po 50 do 100 nastupa za mlađe kategorije Hrvatske odluće da će nastaviti nastupati za reprezentaciju Hrvatske. Ljudi koji vode saveze u BiH sportu trebaju se više posvetiti radu sa mlađim uzrastima i omogućiti mladim reprezentacijama da se bore za plasman na europska i svjetska prvenstva, tada ce usljediti još bolji rezultati naših sportaša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije